open-navfaktor-logo
search
Pogoršavaju stanje
Evropska agencija za lijekove: U slučaju krvnih ugrušaka nemojte koristiti ove lijekove
Evropska agencija za lijekove (EMA) istaknula je u ponedjeljak preporuku za ljekare da izbjegavaju heparin pri liječenju rijetkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili vakcine AstraZeneca ili Johnson&Johnsona.
07.06.2021. u 13:40
get url
text

Evropski medicinski regulator, u saopćenju kojim želi povećati svijest o pravilnom liječenju, usmjerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s vakcinom liječenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima.

- Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), naročito ako nema lokalnih preporuka, radna grupa preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a - saopćili su iz EMA-e.

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.