open-navfaktor-logo
search
Najavljena pomoć
Evropska komisija odgovorila na pitanje francuske desničarke o "muslimanskom entitetu u BiH"
U 2019. godini, dodaju, planirana je finansijska pomoć BiH u iznosu od 105 miliona eura
24.10.2019. u 19:21
get url
text
Virginie Joron

Zastupnica u Evropskom parlamentu Virginie Joron, članica desničarskog Nacionalnog saveza Marine Le Pen, dostavila je krajem jula Evropskoj komisiji pismeni upit koji se odnosi na BiH.

U svom upitu Joron konstatira da je od 1996. godine Brisel isplatio BiH 3,6 milijardi eura, te dodaje da je naša zemlja, kao i Turska, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

- Međutim, u martu 2019. godine većinski muslimanski entitet u BiH ugovorio je kredit od 614 miliona eura od kineske banke (EXIM) za projekat izgradnje elektrane na ugljen snage 450 MW. Predstavnik Komisije navodno je čak potvrdio da je još jedan kineski kredit, koji se odnosi na izgradnju autocesta, već doveo državne finansije u poteškoće – navodi Joron.

Dodaje da je taj zvaničnik izjavio da BiH i zemlje kandidatkinje moraju poštivati pravila EU-a o energetici i državnoj pomoći te da ovakvi sporazumi nisu kompatibilni sa zakonima EU-a. S tim u vezi je Evropskoj komisiji dostavila tri pitanja.

- Koliko novca će Evropska komisija uplatiti BiH u 2019. godini?

- Kakav će utjecaj imati subvencije na otvaranje radnih mjesta za evropske radnike?

- Hoće li Komisija muslimanskom entitetu Bosne i Hercegovine izricati novčane kazne ili će prihvatiti da se Brisel i dalje ignorira, uprkos isplaćenim sredstvima?

VEZANI TEKST - Francuska desničarka se zbog BiH obratila Evropskoj komisiji: "Hoćete li kazniti muslimanski entitet?"

U pisanom odgovoru na njen upit, kojeg potpisuje evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, navodi se da je Evropska komisija "svjesna aktivnosti Kine i drugih faktora na Zapadnom Balkanu", te da stalno nadgledaju poštivanje obaveza BiH po međunarodnim ugovorima i pravilima, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Ugovora o energetskoj zajednici.

- EU će još snažnije primjenjivati postojeće bilateralne sporazume i pravila, također i na Zapadnom Balkanu – navodi se u odgovoru.

Također ističu da EU pruža finansijsku pomoć BiH kako bi se zemlja pripremila za preuzimanje i djelotvorno provođenje obaveza iz članstva u EU.

- Sredstva EU-a dodjeljuju se kroz godišnje programe, a provode se uglavnom putem direktnog upravljanja Delegacije EU-a u BiH – pojašnjavaju iz Evropske komisije.

U 2019. godini, dodaju, planirana je finansijska pomoć BiH u iznosu od 105 miliona eura, a za realizaciju projekata koji se finansiraju sredstvima EU-a kroz sistem javnih nabavki, ističu, mogu se prijaviti i kompanije iz zemalja članica EU-a.

Evropska komisija je, očigledno, ignorirala upit koji se odnosio na eventualno kažnjavanje "muslimanskog entiteta u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.