open-navfaktor-logo
search
Globalna saradnja
Evropska komisija pozvala SAD da preispita prekid odnosa sa WHO-om
Evropske komisije pozvala je danas Sjedinjene Američke Države da "preispitaju" svoju odluku o prekidu odnosa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).
30.05.2020. u 17:22
get url
text
Evropska komisija, zgrada

U zajedničkoj izjavi Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije i potpredsjednika Josepa Borrella, kaže se da su "globalna saradnja i solidarnost kroz multilateralne napore jedini efikasan i uspješan put za pobjedu u bitci s kojom se svijet suočava".

Ističe se da će američka odluka da prekine odnose sa zdravstvenom agencijom Ujedinjenih nacija tokom krize izazvane koronavirusom “oslabiti međunarodne rezultate“ u borbi protiv budućih pandemija.

Von der Leyen i Borrell dodaju da je Evropska unija već osigurala dodatna sredstva za WHO.

Naglasili su da je neophodno “učešće i podrška“ svih kako bi WHO predvodio međunarodni odgovor u hitnim situacijama.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio Sjedinjene Američke Države, a potom i Južnu Ameriku. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 365.500 ljudi, a potvrđeno je preko 5.955.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 2.515.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.