open-navfaktor-logo
search
Neizvjesnost
Evropska komisija: Smanjene procjene ekonomskog rasta za 2020. godinu
Komisija je potvrdila svoje ranije predviđanje da će privredni rast eurozone usporiti ove godine na 1,2 posto sa prošlogodišnjih 1,9 posto, ali je srezala procjenu za narednu godinu na 1,4 posto sa 1,5 procenata koliko je prognozirala u maju
11.07.2019. u 12:21
get url
text

Evropska komisija smanjila je  prognozu privrednog rasta eurozone za narednu godinu, navodeći da neizvijesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD-a predstavlja veliki rizik po 19-člani blok. Rizici po eurozonu su se povećali, navodi se u izvještaju Komisije, i dodaje da oni uglavnom proističu iz "pojačane neizvijesnosti" u vezi sa trgovinskom politikom SAD-a, budući da Washington i dalje prijeti uvođenjem kaznenih tarifa na širok spektar proizvoda iz EU-a. 

Komisija je potvrdila svoje ranije predviđanje da će privredni rast eurozone usporiti ove godine na 1,2 posto sa prošlogodišnjih 1,9 posto, ali je srezala procjenu za narednu godinu na 1,4 posto sa 1,5 procenata koliko je prognozirala u maju.

U najnovijim kvartalnim ekonomskim projekcijama, EK je srezala i svoju procjenu inflacije, predviđajući da će ona i dalje biti daleko od cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod dva posto.

Slabiji ekonomski izgledi utjecali su i na obaranje inflacionih očekivanja, saopćila je Komisija, koja je smanjila procjenu inflacije na 1,3 posto za ovu i sljedeću godinu sa prethodno prognoziranih 1,4 posto za obje godine.

Komisija je potvrdila da je ekonomsko usporavanje u eurozoni uglavnom uzrokovano sporijim rastom u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone i u Italiji trećoj po veličini. Privredni rast Njemačke će usporiti na 0,5 posto ove godine, nakon što je dostigao stopu od 1,4 posto 2018. godine, procijenila je Komisija. Očekuje da će se njemačka privreda vratiti rastu od 1,4 posto naredne godine, što je, ipak, manje od 1,5 posto koliko je Komisija ranije predvidjela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.