open-navfaktor-logo
search
Analiza
Evropski savjet za vanjske poslove: Tačka usijanja na Balkanu mogla bi biti Srpska pravoslavna crkva
EU bi trebalo da pokaže posvećenost Zapadnom Balkanu podstičući države da razriješe otvorene sporove
16.01.2020. u 08:35
get url
text
get url
text

Evropska unija (EU) treba da pokaže posvećenost Zapadnom Balkanu jer bi slabljenje njenog utjecaja podstaklo nacionalističke lidere da pojačaju tenzije sa susjedima, a potencijalna tačka usijanja mogla bi biti Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i na Kosovu, ocijenio je Evropski savjet za spoljne odnose (ECFR), prenosi vijesti.me.

U analizi pod nazivom "Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu", Evropski savjet upozorava i da ako utjecaj EU-a oslabi, bit će ugrožena i budućnost Prespanskog sporazuma Sjeverne Makedonije sa Grčkom.

 - EU bi trebalo da pokaže posvećenost Zapadnom Balkanu podstičući države da razriješe otvorene sporove, kako bi ih učinile boljim kandidatima i pojačale sigurnost u regionu - navodi se u analizi.

Dodaje se da je slaba posvećenost proširenju, što najočitije ilustruje francuski veto iz oktobra 2019, oslabila utjecaj EU-a u regionu - čak i među zemljama koje se žele pridružiti. Ocjenjuje se da je trenutna situacija između Srbije i Crne Gore delikatna, posebno problemi u vezi sa radom SPC-a u Crnoj Gori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.