open-navfaktor-logo
search
Zbog praznih stadiona
Evropski velikani gube milione: Želji pomažu navijači, za koliko će Sarajevo ostati "kratko" zbog derbija bez publike?
Širenje koronavirusa na tlu Evrope zadalo je mnogo problema sportskim kolektivima. Teške finansijske udarce podnijet će neki od najvećih evropskih klubova zbog činjenice da će određen broj domaćih susreta (nije poznato koliko, op. a.) odigrati bez prisustva publike.
12.03.2020. u 12:35
get url
text

U pojedinim državama, kao što je Italija, koja je pravi epicentar koronavirusa u Evropi, odgođeno je prvenstvo, a na isti korak se nešto ranije odlučila Švicarska, dok je danas obustavljeno prvenstvo u Španiji.

Takmičenje u dva najjača njemačka fudbalska ranga nije prekinuto, ali će se utakmice igrati bez prisustva publike.

I UEFA je bila primorana odgoditi neke od prvih mečeva osmine finala Evropske lige, među kojima je i susret između Seville i Rome, kao i duel Intera i Getafea. Čak četiri od šest večerašnjih mečeva igrat će se pred praznim tribinama, a prazne tribine direktno utječu na finansije klubova, pogotovo kada je riječ o velikim evropskim timovima koje po jednom domaćem susretu prihoduju nekoliko miliona eura.

VEZANI TEKST - Obustavljeno prvenstvo u Švicarskoj: Koliko novca bi klubovi izgubili zbog igranja pred praznim tribinama?

Tako je britanski The Sun izračunao da bi engleski premieligaši, ukoliko odluče zaključati stadione, po jednom kolu ostali bez 55,5 miliona KM.

Klubovi poput Manchester Uniteda i Arsenala od jedne domaće utakmice zarade oko 8,9 miliona KM, dok oni, uvjetno rečeno, manji timovi Premier lige od jednog domaćeg susreta zarade oko 2,2 miliona KM.

U slučaju da Velika Britanija odluči pratiti Njemačku, to bi značilo da bi dodatne gubitke imali timovi koji još nastupaju u Evropi, ali i oni koji su se plasirali u završnice kup takmičenja.

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu nedavno je otkrio da će španski velikan ostati bez šest miliona eura (11,7 miliona KM) zbog činjenice da će njegov tim u revanšu ugostiti Napoli pred praznim tribinama Nou Campa.

- Postoji ekonomski gubitak, ne samo za Barcelonu, već za svaki klub. Svako ima taj problem, ali novac je sekundaran, zdravlje je na prvom mjestu - rekao je prvi čovjek.

Bez velikih finansijskih prihoda od prodaje ulaznica ostat će još jedan učesnik osmine finala Lige prvaka. Naime, Juventus našeg Miralema Pjanića je u derbiju s Interom, koji je odigrao pred praznim tribinama, ostao bez 8,13 miliona KM, dok je recimo Milan ostao kratak za 2,52 miliona KM jer je San Siro bio prazan u meču protiv Genoe, objavio je Claciofinanza.it.

Portal specijaliziran za finansije u vezi s italijanskim fudbalom i Serie A izračunao je da bi klubovi iz najjačeg fudbalskog ranga na Čizmi izgubili oko 40,44 miliona KM, da se nastavilo igrati bez prisustva publike u naredna četiri kola, dok bi bez 15,5 miliona KM ostali italijanski timovi koji nastupaju u Evropi.

Juventus bi ostao kratak za 5,44 miliona eura u slučaju da Lyon ugosti pred praznim tribinama. Džekina Roma ostat će kratka za 1,25 miliona eura ukoliko Olimpico ostane prazan u revanšu protiv Seville, a zarada Intera u duelu protiv Gefatea od ulaznica iznosit će 1,26 miliona eura.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odlučio je da će se utakmice 23. i 24. kola Premijer lige igrati bez prisustva publike.

Uprkos odluci Saveza, navijači Željezničara odlučili su pokrenuti akciju kupovine ulaznica za susret protiv Čelika, i to kroz svojevrsnu donaciju (5 KM cijena jedne ulaznice). Posljednji domaći susret Željezničara protiv Tuzla Cityja privukao je više od pet hiljada gledalaca na Grbavicu, što baš i nije beznačajna novčana suma kada se odbiju korisnici sezonskih i desetogodišnjih ulaznica. Kupe li navijači Plavih danas i sutra ulaznice, jasno je da će se u kasu kluba iz Zvorničke 27 sliti oko 25.000 KM.

VEZANI TEKST - Iako se igra bez publike: Navijači Želje ulaznice za meč protiv Čelika moći će kupiti u četvrtak i petak

Najveći gubitnik zbog odluke o zatvaranju premijerligaških stadiona mogao bi biti aktuelni prvak. Naime, Sarajevo će u 24. kolu ugostiti gradskog rivala, što je zasigurno utakmica koja na Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" privlači najviše publike.

Duel trenutno dva prvoplasirana tima, solidna forma i nešto pogodniji vremenski uvjeti pretpostavke su koje govore da bi duel gradskih rivala na Koševo mogao privući i više od deset hiljada gledalca.

Ukoliko ne računamo na one koji su vlasnici sezonskih ulaznica, uz prosječnu cijenu karte od od 8 KM, jasno je da bi kasa Bordo tima mogla ostati bez najmanje 80.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.