open-navfaktor-logo
search
BiH domaćin
Evropsko prvenstvo košarke u kolicima B i C divizije održava se u Sarajevu, takmičenje počinje u srijedu
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kolicima domaćin je Evropskog prvenstva B i C divizije, koje će se održati u Sarajevu u narednim danima.
13.06.2022. u 16:20
get url
text

Takmičenje će zvanično biti otvoreno u srijedu utakmicama prvog kola po grupama.

Prethodnih skoro pola godine trajale su pripreme za ovaj veliki događaj, a pred sami početak takmičenja direktor reprezentacije Alaga Pašić je za stranicu KSBiH iznio očekivanja.

Prvenstvo počinje u srijedu. Kako teku pripreme za početak takmičenja?

- Prethodni period smo radili na pripremama za ovaj veliki događaj. Prije svega moram reći da je ovo velika stvar za naš savez i da smo dobili povjerenje IWBF za organizaciju ovakve jedne smotre. Učinili smo sve da se ekipe koje dolaze osjećaju vrlo dobro i imaju sve potrebno da mogu da se posvete utakmicama.

Koliko je zahtjevna organizacija jednog ovakvog turnira?

- Sam podatak da će biti odigrane 43 utakmice, a svi znamo kako je specifično takmičenje ove vrste košarke, jasno govori koliko je zahtjevno organizovati sve. Kao što smo rekli ukupno 14 reprezentacija dolazi na takmičenje. Ali ako se pogleda malo šira slika, onda treba reći da je ovo pored toga što je ovo veliki događaj za našu košarku, velika stvar i za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Ukupno bismo trebali imati oko 350 gostiju, iz više od 25 zemalja Evrope. Procjena je da će ovo takmičenje generisati više od dva miliona KM u budžet grada, kroz razne aktivnosti. Mislim da to nije nimalo zanemariva stvar, koja pored promocije našeg sporta će učiniti puno za promociju grada i naše države. Moram istaći da nam hotel Hills, gdje će biti održano prvenstvo, pruža sve potrebne uslove za organizaciju takmičenja.

Naš tim ima visoke ambicije na ovom takmičenju?

- Bosna i Hercegovina je prije šest godina bila domaćin prvenstva Divizije B i tada nam je malo nedostajalo da pređemo u višu kategoriju. Isto tako i danas imamo namjeru da pokušamo ostvariti taj plasman. Danas smo dosta iskusniji, imamo dobar tim, koji je spreman napraviti taj podvig i učinit ćemo sve da ostvarimo plasman u Diviziju A.

Koliko ste imali pomoći od strane države i sponzora?

- Moram priznati da je organizacija ovalvog događaja izuzetno zahtjevna. Specifičnost ovog sporta, specijalni uslovi za smještaj, treniranje i odigravanje utakmica, dodatno dižu troškove organizacije i moram reći da smo imali dosta problema, a slobodno reći i nerazumijevanja od strane pojedinih institucija. Neke stvari smo uspjeli zakrpiti finansijama i dovijali se na razne načine. Još uvijek imamo obećanja nekih institucija za pomoć, prvenstveno finansijsku, pa ćemo vidjeti da li će ispoštovati obećano. Moram istaći da su uz nas bili naši stalni partneri poput BH Telecoma, Sare, Bauerfeinda, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Koristim i ovu priliku da im se zahvalim, kao i svima koji su pomogli ovu manifestaciju, a posebno Košarkaškom savezu BiH, koji nam je uvijek pomagao i bio na usluzi.

Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima ECMBC Sarajevo 2022. zvanično počinje u srijedu u hotelu Hills, a trajat će sve do 21. juna, kada ćemo dobiti pobjednike takmičenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.