Evropskoj manifestaciji "Noć teatra" doprinos će dati 24 učesnika iz 13 bh. gradova sa 34 programa

Objavljeno: 09.11.17 u 21:45

Bosansko narodno pozorište Zenica osmu je godinu zaredom koordinator Evropske manifestacije "Noć teatra – Noć teatra za BiH", koja se tradicionalno održava treće subote u mjesecu novembru, ove godine 18. novembra. 

Detalj sa pres-konferencije
Detalj sa pres-konferencije

Učešće u Noći teatra za BiH prijavilo 24 učesnika iz 13 bh. gradova sa 34 programa, među kojima su profesionalna i amaterska pozorišta, centri za kulturu, škole, fakulteti, biblioteke, udruženja građana, festivali, vrtići...

Direktor BNP Zenica i producent Noći teatra Hazim Begagić na pres-konferenciji upriličenoj povodom ove kulturne manifestacije naglasio je da ona ima za cilj promovisanje i afirmaciju scensko-izvedbenih umjetnosti, te pozorišne umjetnosti i koja je u svojoj prirodi vrlo otvorena i pruža velike mogućnosti u svojim programima.

Prvi put u Noći teatra učešće je uzela i Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, a tim povodom na konferenciji za medije je govorila direktorica Jasmina Gasal, koja je naglasila važnost animiranja namlađe populacije za dolazak u pozorište, ali i važnost akcentiranja igre u odgoju predškolskog uzrasta.

Mali polaznici zeničkih vrtića će u 12 sati na Velikoj sceni BNP Zenica izvesti predstavu “Eko zeko“, edukativnog karaktera, koja govori o važnosti ekologije za život, a čiji tekst i režiju potpisuje Alisa Trtak.

Najmlađi posjetitelji će uz kupljenu kartu dobiti slikovnicu, koju je priredila ova ustanova. Dobra saradnja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Opće biblioteke Zenica i ovoga puta je u znaku priređivanja zajedničkog projekta, pa će tako 18. novembra u 18 sati biti upriličen omaž zeničkom glumcu Salki Avdiću, koji je, kako je naglasio direktor Midhat Kasap, obilježio jednu epohu u razvoju teatra u Zenici.

Pored pozorišnih predstava, Noć teatra za BiH obuhvata i brojne prateće sadržaje, kao što su radionice, photo shootinge, javno slušanje radio-drama, muzičke programe, obilaske gradova i pozorišnih prostora, prikazivanje filmova, online dokumentarne izložbe, čitanje poezije i jazz koncert. Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike sa njihovim publikama su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgije, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka.