open-navfaktor-logo
search
Pozitivan primjer
Fabrika cinka: Saradnja privrednika iz dva entiteta za 100 novih radnih mjesta, investicija 13 miliona KM
Novih stotinu radnih mjesta trebalo bi da bude otvoreno u naredna dva mjeseca u cinkaonici u Doboju, najvećoj fabrici ove vrste u našoj zemlji.
23.06.2020. u 08:56
get url
text

Radi se o 100 posto domaćoj investiciji koja je ujedinila privrednike iz oba entiteta. U postrojenje za toplo pocinčavanje metalnih konstrukcija investirano je 13 miliona maraka, piše BHRT. U ovom pogonu, za koji opremu izrađuju stručnjaci u Zenici, godišnje će biti proizvedeno 25.000 tona materijala. Projekat podrazumijeva i izradu alata iz oblasti elektronike, mehanike, automatike i metalurgije, što se također priprema u Zenici.

Za ekološku zaštitu, koja obuhvata i postrojenje za zbrinjavanje bijelih dimova, izdvojeno je milion maraka. Uporedo sa aktivnostima ugradnje elemenata u cinkaonicu u Doboju, u toku je i edukacija radnika koji će raditi u ovom postrojenju.

– Riječ je o jednom od vidova površinske zaštite čeličnih konstrukcija koji je, a što je u praksi dokazano, najekonomičniji i najdugotrajniji – rekao je Đorđe Mitrović, tehnički direktor Cinkaonice Doboj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.