open-navfaktor-logo
search
Tržište
Fabrika duhana Sarajevo ostaje bez poznatog bh. brenda
Na paklicama Aure Gold koje se ovih dana mogu kupiti u Sarajevu piše da su proizvedene u Rumuniji
18.11.2018. u 08:49
get url
text

Poznati brend cigareta Fabrike duhana Sarajevo – Aura, uskoro postaje dio Lucky Strike porodice, piše BiznisInfo.

Tako će, naprimjer, Aura Gold uskoro postati Lucky Strike Flow Filter. Ove cigarete će, dakle, nastaviti izlaziti pod novim nazivom, odnosno brendom.   

Lucky Strike je svjetski poznati brend u vlasništvu British American Tobaccoa (BAT), koji je preuzeo vlasništvo i nad brendovima Fabrike duhana Sarajevo.

Inače, na paklicama Aure Gold koje se ovih dana mogu kupiti u Sarajevu piše da su proizvedene u Rumuniji, a da je uvoznik za BiH kompanija TDR d.o.o. Sarajevo.

Slična sudbina ranije je zadesila brendove Tvornice duhana Rovinj nakon što ih je preuzeo BAT, pa je, naprimjer, Ronhill postao Dunhill, piše BiznisInfo.

Podsjetimo da su bh. mediji nedavno pisali o tome da BAT, koji ima sve manje proihode od prodaje, izmješta proizvodnju brendova FDS-a iz BiH.

U BAT-u priznaju kako su gubici na tržištu ogromni, te da su bili prinuđeni smanjiti proizvodnju u BiH. Zbog crnog tržišta, odnosno nelegalne konkurencije koja je najizraženija u BiH i na koju otpada oko 50 posto tržišta, ali i Zakona o akcizama, ranije su kazali da stanje nije nimalo optimistično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.