open-navfaktor-logo
search
Kultura
FACM Ibrahimu Spahiću dodijelila priznanje "Mediterranean Citizens Card"
Fondacija Skupštine Građana i Građanki Mediterana (FACM) je predsjedniku Međunarodnog centra za mir i direktoru Festivala "Sarajevska zima" Ibrahimu Spahiću dodijelila priznanje "Mediterranean Citizens' Card".
10.03.2022. u 13:06
get url
text

Priznanje je Dokument kojim se ohrabruje rad na regionalnoj integraciji, međusobnom priznavanju, poštovanju ljudskih prava, miru i napretku za narode Mediterana, a povod je 10. godišnjica te Fondacije.

Spahić je tim povodom istakao da mu je izuzetna čast posjedovati taj simbolički lični dokument jer je čitav život angažiran na afirmaciji Bosne i Hercegovine kao mediteranske države i jedne od ključnih civilizacijskih raskrsnica i središta jedinstva kulturnih raznolikosti.

Priznanje je to, ističe Spahić, građankama i građanima BiH koji su oduvijek prepoznavali značaj građanskog društva.

- Naredne nedjelje sa desetinama drugih organizacija civilnog društva našeg zajedničkog mora potpisujemo novu Konvenciju o pravima na Mediteranu u Italiji. Posvećeni smo miru, slobodi, sigurnosti i ljudskim pravima i posebno u vrijeme aktuelnih događaja u Evropi – najavio je Spahić.

Priznanje FACM, dodao je, značajan je poticaj da doprinese jačanju snaga građanskog društva i da sinergijski djeluje na Mediteranu i u svijetu.

U tom kontekstu Spahić je pokrenuo inicijativu o formiranju Muzeja mira i Internacionalnog Instituta za prevenciju konflikata i globalnu javnu diplomaciju.

- Fondacija Skupštine građana i građana Mediterana (FACM) je mreža koja promovira dijalog, prijedloge i djelovanje, kao i poštovanje kulturne i ekološke raznolikosti na Mediteranu. Njegova suštinska vokacija je ojačati pojavu mediteranskog građanstva kao odlučujućeg aktera u vlastitoj sudbini - saopćeno je iz IPCS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.