open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Faktor saznaje: Ponovo sazvan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK
Nezvanično saznajemo da bi novu većinu, u startu, trebali činiti zastupnici SDA, SBB-a, DF-a, SBiH, dio zastupnika SDP-a
10.07.2019. u 14:27
get url
text
Skupština TK: Prethodni pokušaj nije uspio

Za petak 12. juli ponovo je sazvan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, saznaje Faktor. Zahtjev sadrži minimum od 12 potpisa, koliko je potrebno da se sazove nastavak sjednice i zastupnici su već dobili pozive za sjednice.

Prije početka konstituirajuće sjednice planirano je održavanje sjedice Kluba Bošnjaka na kojoj će biti izabran predstavnik u rukovodstvu Skupštine TK, a nakon trebala bi biti nastavljena i sjednica zakonodavnog tijela TK.

Podsjećamo, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK u ponedjeljak je trajao samo minut, jer u Klubu Bošnjaka nije bilo većine koja bi mogla predložiti kandidata za rukovodstvo. Tada je Lejla Vuković iz SBB-a, koju je predložio Klub zastupnika SDA, imala podršku 14 zastupnika iz Kluba Bošnjaka, što je jedan manje od broja potrebnog za izbor, pa je prijedlog povučen. Zbog toga nije ni bilo osnova za nastavak konstituirajuće sjednice.

Kada Skupština TK protvrdi kandidate tri naroda za rukovodstvo, oni između sebe biraju predsjednika, a on ima ovlaštenje da pozove najjaču stranku da predloži mandata za sastav nove Vlade TK.

Nezvanično saznajemo da bi novu većinu, u startu, trebali činiti zastupnici SDA, SBB-a, DF-a, SBiH, dio zastupnika SDP-a.

Da se nije desio neki novi momenat teško da bi nastavak sjednice bio sazvan ovako brzo. Hoće li ovaj pokušaj biti konstituiranja Skupštine TK biti uspješniji, znat ćemo već u petak u 8.30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.