open-navfaktor-logo
search
Nova bura
Faktor saznaje: Prekinuta sjednica Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, ni riječi o Musi
Sjednica Komiteta za sudije i suđenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u Sarajevu.
17.03.2021. u 18:37
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka

Kako saznaje Faktor šest članova koji vode brigu o sudijama nisu se mogli dogovoriti o delegiranju arbitara za 23. kolo Premijer lige BiH, koje je na rasporedu predstojećeg vikenda.

Faktorov izvor iz "kuće fudbala" tvrdi da su Ibrahim Hasanbegović i Muamer Bureković napustili sjednicu, nakon čega je Hrvoje Turudić, novi predsjednik Komiteta (naslijedio Zorana Rebca) bio primoran da prekine sjednicu.

Saznajemo da je za sutra zakazano novo zasjedanje Komiteta, te da bi sutra trebala biti imenovana službena lica za 23. kolo bh. elite.

Izvjesno je i to da sutra odluku mogu donijeti četiri člana - Ognjen Valjić, Dragan Banjac, Miro Hrkač i Hrvoje Turudić, i to bez dvojice Bošnjaka koji su danas ukazali na nelogičnosti prilikom delegiranja.

Svjedoci smo da u posljednje vrijeme mnogo stvari u sudijskoj organizaciji FSBiH ne funkcioniše, a nedavno je ostavku podnio i predsjednik Rebac, koji je tada u pismo Izvršnom odboru otvoreno progovorio o narušenim odnosima unutra Komiteta.

VEZANI TEKST - U FK Željezničar ogorčeni suđenjem: Ko se bori za bodove, sudije ili fudbaleri?

- U Komitetu sam nešto više od tri godine i moram istaći da je sve do dolaska novih članova, rad Komiteta proticao u korektnoj atmosferi, te donošenju odluka koncenzusom, a zanemarivo rijetko, većinom glasova.

Vi ste bez uporišta u bilo kojem normativnom aktu, za vrijeme trajanja mandata, smijenili Nenada Šukurmu, iznimno stručnog i karakternog člana Komiteta, te na mjesto člana imenovali Ognjena Valjića.

Njegovim dolaskom poremećen je normalni rad i komuniciranje između članova Komiteta.

Frustracije i antagonizam prema članovima Komiteta, koji su ga prije tri godine suspendovali na duži period, što je na kraju rezultiralo i njegovim prestankom suđenja, ispoljava na gotovo svakoj sjednici Komitet - napisao je Rebac u ostavci koju je krajem prošle godine dostavio Izvršnom odboru FSBiH.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Kontrolor iz Trebinja "oborio" najboljeg bh. sudiju Irfana Peljtu

Narušeni odnosi u Komitetu reflektuju se i na suđenje u PLBiH, pa većina klubova sve glasnije negoduje zbog tendencioznih grešaka zbog kojih sudije favorizuju pojedine klubove bliske čelnicima FSBiH (jučer se saopćenjem oglasio Željezničar, a danas i FK Sloboda).

Saznajemo da se danas nije raspravljalo o Irfanu Peljti, koji je od kontrolora Radoslava Vukasovića za suđenje na meču Velež - Borac (2:0) dobio ocjenu 7,4, što se karakteriše kao loša ocjena.

Također, nije se raspravljalo ni o Mateu Musi, koji je oštetio Željezničar protiv Olimpika. O njima će se raspravljati tokom reprezentativne pauze, a njih dvojica neće biti delegirani za 23. kolo.

Pokušali smo kontaktirati i Turudića, ali on nije odgovarao na naše pozive. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.