Faktor saznaje: Univerzitet u Tuzli bi veoma brzo mogao dobiti novog rektora

Objavljeno: 20.03.17 u 16:40 Autor: J. B.

Univerzitet u Tuzli od petka nema rektora, a novog bi trebao dobiti već za četiri dana, saznaje Faktor.

 

Samir Nurić: Smijenjeni rektor uskoro bi mogao dobiti zamjenu FOTO: FAKTOR
Samir Nurić: Smijenjeni rektor uskoro bi mogao dobiti zamjenu FOTO: FAKTOR

Skupština Tuzlanskog kantona usvajanjem izmjena kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju u četvrtak je smijenila čelnog čovjeka Univerziteta Samira Nurića, a već sutradan su izašle Službene novine koje su potvrdile da je Nurić bivši rektor.

Izmjenama Zakona propisano je da će vršioca dužnosti rektora izabrati Skupština TK na prijedlog Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

- Članovi Komisije neće predlagati kandidate za rektora, jer smatramo da to nije posao politike, već akademske zajednice - kaže za Faktor Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade i član SDA.

Inače, sjednica pomenutog skupštinskog tijela zakazana je za sutra.

- Mi ćemo sutra uputiti zahtjev Skupštini TK da se u dnevni red sjednice, koja je planirana za petak, uvrsti i tačka izbora rektora. Također sutra, uputit ćemo pismo redovnim profesorima Univerziteta u Tuzli, dekanima, Sindikatu visokog obrazovanja, Uniji studenata i Senatu, da dostave svoje prijedloge za rektora - objašnjava Čaušević.

On dodaje da pored zakonskih uslova, kandidati koje neko predloži moraju dati saglasnost na tu kandidaturu, da se ne bi dogodilo da bude izabrana osoba koja ne želi obnašati tu funkciju.

Potencijalnih kandidata za rektora je oko 70, jer toliko je redovnih profesora na Univerzitetu u Tuzli.

- Komisija će ponovo zasjedati u četvrtak i cilj nam je da, na osnovu dostavljenih prijedloga, izabaremo jednog kandidata o kojem će se u petak izjasniti Skupština TK. Ukoliko se ne budemo mogli usaglasiti oko jednog kandidata dostavit ćemo spisak skupštini - kaže Čaušević.

Dok se predsjednik komisije koja treba predložiti kandidata za rektora nada konsenzusu, njegov kolega ima drugačiji stav.

- Ne mislim da su članovi Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade kompetentni da odluče o kandidatu za rektora. Polazim od sebe i smatram da kao inženjer elektrotehnike poznajem samo profesora sa tog fakulteta u Tuzli, ali i o njihovim akademskim kompetencijama ne mogu da sudim. Po kojem kriteriju bih ja kao član te komisije trebao da glasam - kaže za Faktor SDP-ovac Nedžad Šečić koji je član Komisije za obrazovanje.

Mnogo toga bit će jasnije već za nekoliko dana, a već od sutra počet će teći neki rokovi. Do četvrtka u 12 sati trebali bi stići svi prijedlozi za vršioca dužnost rektora Univerziteta u Tuzli, a nakon toga svoje nadležnosti preuzima komisija.