Faktor u Domu Bjelave: Najveća porodica u BiH priprema se za novogodišnju zabavu (FOTO)

Objavljeno: 23.12.16 u 20:24 Autor: E. Hadžimejlić

Sedamnaestogodišnji Zlatan od svog rođenja boravi u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Sada je učenik drugog razreda Prve bošnjačke gimnazije. Sretan je, kaže, u krugu ove porodice, jer za drugu od rođenja i ne zna.

- Ovdje mi je lijepo, slažemo se. Idem u školu, trudim se, učim. Volim da čitam lektire, a najdraža mi je Cervantesov "Don Kihot" – kazao je Zlatan.

U istoj porodici u okviru Doma živi i desetogodišnji Muhamed. Priprema se za novogodišnju priredbu koja se u Domu tradicionalno organizira.

- Volim muziku, pa ja pripremam pjesmice koje ćemo pjevati na priredbi. Volio bih kada odrastem da budem DJ. Moje umjetničko ime moglo bi biti Muha – ističe veseli Muhamed, te dodaje da su oni svi u Domu drugovi i braća.

Radost je neopisiva, kaže, jer je dobio mnogo paketića, te rado sve slatkiše dijeli sa drugarima.

Oslonac djeci

Svakodnevno, već 12 godina, sve lijepe i one manje lijepe stvari dijeli vaspitačica, inače nastavnica predškolskog odgoja Almira Kambur.

Sretna je jer je u prilici da im uljepšava život, da im pomaže i bude oslonac koji je svakom djetetu prijeko potreban kako bi izrasli u dobre ljude.

- Ovo je posao kao i svaki drugi, ali ne mogu da misli o njima ne nosim sa sobom kući. Ova djeca su mi u mislima 24 sata. Njihovim uspjesima se veselim kao i uspjesima svoje djece. Zajedno tugujemo, pokušavamo prevazići sve prepreke. Ovdje u ovoj porodici trenutno ima 19 djece – priča Kambur.

Sa djecom vaspitačice rade zadaću, vježbaju matematiku, uče pjesmice.

- Bude tu i situacija da se posvađaju, da naprave neki problemčić, malo ih zaružimo, kao i svoju djecu, jer ih tako i gledamo – zaključuje Kambur.

Podijeljeni u pet porodica

Direktor Saudin Đurđević ističe da Dom radi 365 dana u godini, 24 sata.

- Ovdje trenutno boravi 91 dijete, svih uzrasta, a podijeljeni su u pet porodica. Imamo sedam tek rođenih beba, zatim djecu u grupi do tri godine, djecu predškolskog uzrasta, te tri porodice djece školskog uzrasta. Ponosimo se i sa naša tri studenta. Dva mladića studiraju ekonomiju i zdravstvene studije, a jedna djevojka psihologiju – priča Đurđević, te dodaje da je tokom ove godine usvojeno sedmero djece.

U ovom Domu djeci se pruža zdravstvena njega, te odgojni i obrazovni sadržaji.

- Trenutno se sva djeca spremaju za novogodišnje praznike. Svakodnevno nam dolaze građani Sarajeva, te posjetioci iz cijele BiH, ali i šire. Dobili su i veliki broj paketića kojima se posebno raduju, a mi smo sretni zajedno s njima – pojašnjava Đurđević.

Kazao je da djeca ne traže puno, da se raduju malim stvarima. Neki maštaju o autićima, neki o lutkama, a malo stariji bi voljeli dobiti mobitele.