Faktor u Ljepunicama: Kako se živi u selu koje svako malo osvane u crnoj hronici (FOTO)

Objavljeno: 13.02.17 u 19:10 Autor: J. B.

Od početka ove godine selo Ljepunice kod Tuzle svako malo pojavi se u rubrici crne hronike. Niz uznemirujućih događaja, koje stanovnici ovog mirnog kraja ne pamte, počeo je odmah nakon Nove godine.

 

Svi s kojima smo razgovarali slažu se u jednom, da žive u strahu i da se ovakve stvari kod njih nisu dešavale.

Udar na policiju, razbojništvo i eksplozija

Prvi uznemirujući događaj desio se baš 1. januara. Dva maskirana razbojnika naoružana pištoljem i automatskom puškom, otela su u obližnjim Brgulama policijsko vozilo Škodu Octaviju. Nekoliko sati kasnije automobil je pronađen u mjestu Jasici na starom putu Ljepunice – Lipnica sa razbijenim karterom motora.

Potom su 4. februara u seoskoj čitaonici opljačkana četiri mještana. Dvojica maskiranih razbojnika uz prijetnju pištoljem otela su im novac i mobilne telefone, a jednog od njih su natjerali da ih vozi do obližnje šume. Izašli su baš na mjestu gdje je 1. januara ostavljen ukradeni policijski automobil i pobjegli u šumu.

Nakon toga, proteklog vikenda je na kuću koja se nalazi dvadesetak metara od čitaonice bačena eksplozivna naprava.

- Svi su ovdje u strahu, niko nije voljan da bilo šta priča jer se svi plaše. Dovoljno je da vam neko baci petardu ispred kuće da se osjećate neugodno, a kamoli bombu - priča nam Mijat Pavić, čovjek čija se kuća nalazi odmah do one na koju je u noći sa subote na nedjelju bačena bomba.

On kaže da je eksplozija bila veoma jaka.

- Bila je prošla ponoć kada se začula eksplozija. Zvuk je bio toliko jak da sam mislio da je eksplodirao kotao od grijanja. Kada sam izašao na balkon, shvatio sam da je najvjerovatnije riječ o bombi. Na susjednoj kući, u kojoj nije bilo nikoga, polupana su sva stakla. Nikoga nisam vidio da bježi - priča nam Pavić.

Istraga bez rezultata

Ljepunice se nalaze oko deset kilometa od centra Tuzle. U selo skrećete sa puta Tuzla - Srebrenik. Pored puta je veći broj kuća, a odatle stari i trošni asfalt vodi uzbrdo. Do seoske čitaonice dolazite nakon otprilike dva kilometra nakon odvajanja s glavnog puta. Cijelom dužinom puta smjenjuju se redovi kuća, pašnjaci i šuma. Ukupno, kažu nam, tu ima i više od 100 kuća, mada u svakoj nema stanovnika.

- Većina mladih je u Austriji i Njemačkoj. Ovdje su ostali uglavnom stariji - priča nam jedan mladić koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

On živi u Ljepunicama, tu i radi i kaže da svi sa strahom pričaju o onome što se dešava.

- Gazda te kuće na koju je bačena bomba bio je tu prije dva-tri dana. Nakon što je otišao u inostranstvo, dogodila se eksplozija - dodaje naš sagovornik.

On također potvrđuje naše informacije o tome da je na ovom području bilo još razbojništava u skorije vrijeme.

- Moj prijatelj koji je pred Novu godinu došao iz Austrije, opljačkan je. Došli su mu u kuću i kada su utvrdili da sa sobom nema novca, natjerali su ga da vozi do bankomata. Oteli su mu novac koji je podigao - priča nam naš mladi sagovornik.

Mnogo uznemirujućih priča u mirnom selu u kojem tokom dana nećete sresti baš puno mještana. Većina ih priča nevoljko, uz uslov da im ne navodimo ime, a niko od njih ne želi da se fotografira.

Od jednog prolaznika saznajemo da je policija pojačala svoje prisustvo na ovom području.

- Policijska patrola bila je pred čitaonicom u subotu navečer oko 23 sata. Otprilike sat vremena nakon njihovog odlaska desila se eksplozija - ispričao nam je jedan stanovnik.

Za sada niti jedan od počinilaca navedenih krivičnih dijela nije uhapšen. Nezvanično, policija povezuje krađu policijskog automobila i razbojništvo nad mještanima Ljepunica u čitaonici, ali istraga još nije dala nikakve rezultate.

U Ljepunicama je trenutno jako teško živjeti i to se neće promijeniti dok počinioci spomenutih krivičnih djela ne budu pronađeni.