Faktorov odgovor na prozivke još malo-premijera Elmedina Konakovića

objavljeno: 13.02.2018. u 15:28

"Nema govora o ostavci, ali ima o političkim procesima. Potrebno je 18 glasova u Skupštini za smjenu. Desetke izvještaja SDA imam u kojima hvale rad ovog saziva Vlade i moj lično. Kada sam počeo iznositi neke druge stvari, krenula je ta SDA mašinerija. Kroz neke portale bliske stranci, od Faktora pa nadalje, počeli su bombardovati, zalazeći u neke stvari privatnog života". Izjava je ovo još malo-premijera Elmedina Konakovića data jučer Dnevnom avazu.

Konakoviću je ovo ko zna koji put da direktno ili indirektno spominje Faktor u kontekstu unutarstranačkih SDA-ovih prepucavanja i raskola. 

Pa kad već traži, red je da mu odgovorimo.

Dino Kifla, kako ga međusobno zovemo, sjećajući se njegovih političkih početaka u Skupštini Kantona Sarajevo, kada je usred sjednice dijelio peciva, prvenstveno ima problem s logikom i percepcijom samog sebe u okviru političkih kretanja u ovoj zemlji. Prvo je vidljivo iz njegovih izjava i postupaka, drugo iz viška ega i samopouzdanja, a manjka znanja i iskustva.

Za razliku od Konakovića koji mora guglati da bi provjeravao vlastite stavove, mi dobro znamo šta smo pisali i ne treba nam podsjetnik. No, da bi još malo-premijeru osvježili sjećanja, napravit ćemo retrospektivu. Od postojanja Faktora do današnjeg dana odnos ove redakcije prema Elmedinu Konakoviću, ali i generalno prema Vladi Kantona Sarajevo, nije se mijenjao. To u praksi prvenstveno znači da smo izvještavali o radu Vlade i premijera Konakovića, o radu Skupštine KS i javnih preduzeća.

Imajući u vidu da svaki medij, pa tako i Faktor, prvenstveno treba ispuniti svoju ulogu u informiranju javnosti, sve vrijeme jasno smo odvajali izvještaje od naših komentara i kritika na rad kantonalne vlasti i pripadajućih javnih preduzeća. Za sve to vrijeme Faktor nikada, ponavljamo nikada, nije pisao hvalospjeve o Elmedinu Konakoviću, jer prosto nije ponudio materijal za to.

Stoga nije jasno na čemu Konaković temelji svoje tvrdnje o "početku bombardovanja", i one u kojima jasno aludira na Faktor, kada kaže da su "do jučer dobijali naloge da o meni lijepo pišu"? Ono čega jeste bilo su Konakovićevi pokušaji lobiranja da se o njemu lijepo piše. S tim u vezi, a radi potupne istine, Faktor je u nekoliko navrata u posljednjih godinu do dvije ponudio Konakoviću medijski prostor za intervju, za interpretaciju njegovih argumenata o radu Vlade na čijem je čelu. Ostajali smo bez odgovora. Konaković je već duže vrijeme odbijao bilo kakvu saradnju s Faktorom, pa smo čak bili uskraćeni i za njegove izjava tokom pisanja tekstova.

Istovremeno samohvalisanje i hvalospjevi o Konakoviću su se gotovo svakodnevno pojavljivali u nekim drugim medijima ili preciznije rečeno portalima. Pitanje koje se nameće je - da li ih je Konaković, eventualno, plaćao iz vlastitog džepa ili iz budžeta? Za svoju populističku priču "kantonalni Robin Hood vs. SDA" koristio je isti taj Avaz koji mu služi kao ispovjedaonica, a koji ga je "šamarao" kad su političke okolnosti tako nalagale. Interesantno je pitanje - zašto Konakoviću nikada nisu bili problem SBB-ovi direktori? Još bi trebali povjerovati da nemaju niti jedan propust?!

Na početku mandata ili bolje rečeno na početku postojanja ove redakcije, dali smo Konakoviću prostor i on ga je rado prihvatio. Tada je još bilo preuranjeno za ozbiljne analize i pozitivne ili negativne kritike na račun Vlade. Međutim, nama u redakciji Faktora oduvijek je bilo posve jasno da je "super-student" Konaković, manipulator, populist, karijerista, bez potkovanosti znanjem i iskustvom da bi vodio Kanton. U to da je nešto više od navedenog nas, pa i njega samog, uvjeravala je "fina džamijska raja". Nažalost, Konaković je svakim danom dokazivao da nije u stanju ponuditi ništa više od populizma, pa smo u skladu s tim i pisali.

Ono što je presudilo da se Konakoviću odgovori je njegova konstatacija da se u tekstovima zalazilo "u neke stvari privatnog života". Nismo sebi dozvolili da pređemo tu crtu i "diramo" u privatno i porodicu, bilo čiju, pa tako ni Konakovićevu. A nije da ne bi imali materijala. Stoga nije jasno o čemu još malo-premijer govori?! Ako se to odnosi na tekst da se oženio, da je dobio dijete, da je otišao na hadž, da mu je majka preminula, ili da je u bolnici, da je sa kćerkicom u šetnji gradom (kada je i pozirao našem novinaru)... da, onda smo krivi! 

Bez obzira na sve, Konakovićeve riječi izrečene na sjednicama Skupštine, na konferencijama za medije, na raziličitim događajima, uvijek su vjerodostojno prenesene i u tom kontekstu dat mu je prostor. S druge strane, mogućnost da odgovore Konakoviću nismo uskratili direktorima javnih preduzeća koji su bili na njegovoj "crnoj listi", kao ni ostalima koji su na naš poziv ili na vlastitu inicijativu htjeli polemizirati s njim, što uključuje skupštinsku opoziciju i neke aktuelne ili bivše kadrove u upravljačkim strukturama javnih preduzeća. To je, valjda, Faktorov grijeh. 

Nismo mogli pisati da vode ima, kad je nije bilo. Veći broj građana Sarajeva bili su taoci Konakovićevih prepucavanja s upravom Vodovoda i kanalizacije sve dok Konaković nije isposlovao novi Nadzorni odbor, koji je po kratkoj proceduri smijenio "brata Nezira", kako ga je još malo-premijer oslovljavao dok mu je trebao, pa i dok je glasao za njega da zasjedne u premijersku fotelju, pa i dok je zapošljavao rodbinu Konakovićevih prijatelja. Tada ga je i Konaković javno hvalio. Vlada KS nije ulagala u ViK zbog Nezira Hadžića i Konakovićevog animoziteta (a vjerovatno i drugih interesa) prema Hadžiću i SDA Novi Grad.

Čim je Uprava smijenjena, voda je potekla. Nova direktorica Azra Muzur, ne trepnuvši, javno je rekla da je zaposlila sina jednog od izvršnih direktora. Bez konkursa! Ono što nije priznala su ostala zapošljavanja. Ali to poštenom premijeru nije nikakav dokaz javašluka u ViK-u. U vrijeme Konakovićevog razračunavanja sa Nezirom Hadžićem smo, valjda, trebali prešutjeti izrečeno u ovom tekstu: U ponedjeljak odluka o upravi ViK-a Sarajevo: Već poznato ko će zamijeniti Nezira Hadžića? Ili možda ovom: Smijenjeni član NO Vodovoda optužio Konakovića i objasnio zašto nema vode u Sarajevu

U GRAS-u su "veliki poduhvati" Konakovićevog čuda od kadrova završili na pranju tramvaja. Od 45 sanacionih mjera koje su naložene ovom preduzeću kako ne bi otišlo u stečaj, sprovedeno je do sada 23, građani Sarajeva još nemaju redovan prijevoz. Obećani novi kombiji još nisu nabavljeni, redovi vožnje nisu transparenti, autobuske i minibuske vožnje se preskaču, a preduzeće i dalje grca u dugovima. Također nije ispunjeno ni obećanje resornog ministra Muje Fiše kako će Sarajevo u ovoj godini dobiti noćni prijevoz, itd.

Reforma zdravstva u KS se nije pomjerila sa mrtve tačke. To je Konaković i sam priznao. Konaković proziva direktora ZOI-ja, Mihdat Hubijar proziva njega. Nismo, a i zašto bismo, uskratili mogućnost ijednom od njih da iznese svoju stranu priče. Ili smo možda trebali, pa bi još malo-premijeru sve bilo potaman? Tada javnost ne bi saznala da je firma Sport Centar Sarajevo, koja se dovodi u vezu sa Konakovićem, ZOI-ju ostala dužna 41.000 KM. U vezi sa Sport Centrom, Konakovića kao poslodavca i velikog menadžera su čak po društvenim mrežema prozivali i bivši uposlenici, a odnedavno i mediji poput Žurnala zbog ugovora sa Lutrijom BiH. O javnim preduzećima i Konakovićevim obećanjima smo nedavno pisali: Koja od obećanja je u ovoj godini ispunio premijer KS Elmedin Konaković. 

Da smo uvijek imali isti odnos prema Konakoviću i Vladi KS, pokazuje i to da je Faktor bio među najžešćim kritičarima nebuloznog uvođenja reda vožnje po principu par-nepar prije dvije godine. I to na Božić. Ali smo i tada korektno prenosili ono što su Vlada i Konaković imali reći.

Umjesto što se bavi "analizom" medija, još malo-premijeru bi bilo bolje da analizira vlastite postupke, ali i da ponudi javnosti odgovore na ranije medijske prozivke, recimo poput one u Avazu, gdje se tvrdilo da je u saradnji s osobama iz kriminalnog miljea uzimao procenat od prodaje pića na koncertima u Zetri. 

Što se Faktora tiče, a imajući u vidu da još malo-premijer voli guglati, na ovom linku može pronaći sve što smo o njemu i radu Vlade pisali. Uvjerit će se i sami da u pisanju o radu Vlade i njega osobno nismo odstupali. Prema tome, Dino, nismo mi "počeli", mi to tako odavno. Po zaslugama.