open-navfaktor-logo
search
Fudbalski trener
Faruk Hadžibegić o finalu Mundijala u Kataru: Francuska je favorit, ako dođe do penala Argentina je u prednosti
Na Mundijalu u Kataru ostala je još jedna utakmica koja će odlučiti o novom svjetskom prvaku.
18.12.2022. u 13:10
get url
text

Snage će od 16 sati u Dohi odmjeriti branilac naslova Francuska i Argentina. Faruk Hadžibegić, nekadašnji proslavljeni fudbaler i reprezentativac bivše Jugoslavije, koji posljednjih decenija živi u Francuskoj za Faktor je prokomentarisao finalni okršaj.

VEZANI TEKST - Finale Svjetskog prvenstva: Messi ili Mbappe, Argentina ili Francuska?

- Ove dvije reprezentacije su za mene bili favoriti uz Brazil koji je ranije eliminisan. Francuska je po meni favorit zato što ima izuzetan igrački kadar, koji traje dosta dugo. Francuska nikada nije imala bolju selekciju po broju igrača u jednom momentu. Međutim, preko puta je odlična Argentina plus Messi koji zaokružuje svoju fudbalsku karijeru sa ovim takmičenjem. Očekujem jednu izvanrednu utakmicu, ali moram se odlučiti za Francusku jer mislim da su kompletnija ekipa od Argentine – kaže na početku razgovora za Faktor Faruk Hadžibegić.

Legenda fudbalskog kluba Sarajevo ističe da cijelo svjetsko prvenstvo pobjeđuje kolektivna igra i disciplina.

- Nemamo pojedinca koji se ističe. Kolektivna igra tima donosi rezultat na ovom prvenstvu. Francuska nije samo Mbappe. Po meni jedan od boljih igrača SP u Kataru je Antoine Griezmann, koji je možda i najbolji. Odlično igra i Adrien Rabiot. Kolektivna igra i disciplina su presudne i ekipa koja bude imala više toga na današnjoj utakmici će pobjediti – nastavlja Hadžibegić.

VEZANI TEKST - "Posljednji Farukov penal": Na premijeri Bešlić, Džinović, Begić, Erko Jun, Osim...

Na ovom prvenstvu o pobjedniku u nekoliko navrata odlučivali su penali. Hadžibegić će do kraja života pamtiti penal koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta - Argentine. Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale, a prije nekolikon godina o tome je snimljen i dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića

- Penali su jedan dio igre. Postao sam popularan po penalu koji sam fulio protiv Argentine na SP-u 1990. godine, a prije toga sam dao stotine penala i bio sam dobar izvođač. Penali su poker. Imate tu i golmana i pritisak rezultata. Ako danas dođe do penala mislim da je Argentina u prednosti. Oni imaju bolju mirnoću koju vidim u odnosu na Francusku – smatra naš fudbalski trener.

Maroko je bez konkurencije najprijatnije izenađenje u Kataru.

- Niko pa ni oni sami nisu očekivali da će doći u polufinale. Njima je sam izlazak na SP bio uspjeh. Kada su prošli grupu sigurno da su bili presretni. Mislim da je Hrvatska zasluženo pobjedila u utakmici za treće mjesto jer imaju bolju ekipu. Maroko je pravo osvježenje. Nismo navikli na njih, a da nema velikih fudbalskih nacija Španije, Njemačke, Engleske, pa i Portugala – nastavlja Hadžibegić.

Ističe da je fudbal njegov život, a Sarajevo njegov klub.

-Sarajevo ne bi smjelo da ima turbulencija. Sarajevo mora da nađe mir, jednu liniju koja je postojala od osnivanja kluba. Današnja situacija sa sportskog aspekta uopšte nije zadovoljavajuća. Sarajevo ima kapacitet i potencijal. Sarajevo je uvijek bila jedna ogromna fudbalska familija – kaže na kraju Hadžibegić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.