Fascinantno otkriće u ledenim pećinama Južnog pola

Objavljeno: 08.09.17 u 08:40

Naučnici sa Australskog nacionalnog univerziteta (ANU) vjeruju da bi nepoznati oblici života mogli živjeti u ledenim pećinama na Antarktici, objavili su u petak.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Duboko u ledenim pećinama, izdubljenim parom iz aktivnog vulkana Mount Erebus na Ross Islandu, znanstvenici su pronašli tragove DNA algi, malih životinja i do sada nepoznatih životnih oblika.

- U tim pećinama može biti vrlo toplo, u nekima čak i do 25 Celzijevih stepeni. Možete nositi majicu kratkih rukava i osjećati se ugodno. Pećine su i djelomično osvijetljene - izjavila je u saopćenju voditeljica istraživanja Ceridwen Fraser.

- Većina pronađenih DNA uzoraka su slični već pronađenim biljkama i životinjama u drugim dijelovima Antarktike. No, nismo uspjeli prepoznati sve dijelove - rekla je Fraser i dodala da “rezultati ove studije daju nam naznake onoga što bi moglo živjeti ispod antarktičkog leda - tamo bi moglo biti novih životinjskih i biljnih vrsta".

Laurie Connell sa univerziteta Maine rekla je kako pronalazak DNA ne dokazuje trenutno postojanje životnih oblika u pećinama.

- Sljedeći korak bi trebao biti pomnije istraživanje pećina i potraga za živim organizmima. Ako postoje, to nam otvara vrata u uzbudljiv, novi svijet - zaključila je Connell.