open-navfaktor-logo
search
Američki stručnjak
Fauci: Rane vakcine protiv COVID-19 nisu konačno rješenje za pandemiju
Najmanje četiri kandidata su blizu pronalaska vakcine za koronavirus, ali kakvi će rezultati svake od njih biti tek treba vidjeti.
27.10.2020. u 20:42
get url
text
Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti

Ključno je, pak, to što vakcina nije konačno rješenje za pandemiju. Razlog za to je što vakcine koje su u procesu razvijanja fokusirane na sprečavanje pojave simptoma, umjesto potpunog uklanjanja virusa. Potonji cilj je sekundarni, prema Dr. Anthony Fauciju, direktoru američkog Nacionalnog instituta za alergija i zarazne bolesti.

- Primarna stvar je da spriječite ljude koji će biti inficirani da se razbole, a ako to spriječite, onda ćete spriječiti i da budu u teškom stanju - rekao je Fauci.

On je istakao da bi se sve njegove kolege složile da se postigne primarni cilj, a to je sprečavanje klinički prepoznatljive bolesti.

To bi omogućilo da kriza bude manja, ali bit će teško kompanijama koje traže da se pronađe hitno i konačno rješenje. Iako niti jedna vakcina nije stopostotno efikasna, vakcinacija većine populacije uz veće procente efikasnosti je naša najbolja nada, piše Yahoo News. Najučinkovitija vakcina je ona protiv ospica, koja dovodi do produkcije antitijela u 98 posto slučajeva.

Trenutno su AstraZeneca (AZN), koja razvija vakcinu sa univerzitetom Oxford, Pfizer (PFE) s partnerom BioNTech (BNTX), Moderna (MRNA) te Johnson & Johnson (JNJ) u kasnoj fazi testiranja. Među njima, Pfizer i BioNTech su u vodstvu i mogli bi ispitati učinkovitost već u drugoj polovini novembra. U najboljem slučaju, ovaj duo mogao bi prvi, po hitnom postupku, dobiti dozvolu za upotrebu do kraja godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.