FBI potvrdio da istražuje ulogu Rusije u američkim izborima 2016. godine

Objavljeno: 20.03.17 u 19:36

Američki FBI je potvrdio da istražuje ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

James Comey, direktor FBI-a
James Comey, direktor FBI-a

Šef FBI-ja James Comey je danas pred Odborom za obavještajne poslove američkog Kongresa potvrdio da istražuju moguću umiješanost Rusije tokom predsjedničkih izbora u SAD-u prošle godine.

- Istražujemo pokušaje ruskih vlasti da utiču na izbore u SAD-u 2016. godine, što uključuje i veze s Trumpovim timom - rekao je Comey, te dodao da nema informacija koje potvrđuju tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa da je prisluškivan.

- Praksa nije da potvrđujemo postojanje određene istrage, ali dobio sam dozvolu da, u neobičnim okolnostima u kojima je to u javnom interesu, potvrdim da FBI provodi ovu istragu - rekao je Comey.

Na kraju je istaknuo kako nema podatke o tome kada će pomenuta istraga biti završena.

- Istraga je veoma kompleksna i ne postoji način na koji bih vam mogao dati informaciju kada će biti gotova - rekao je šef FBI-a, dodajući kako će istraga jasno pokazati da li je počinjeno određeno krivično djelo.

Naglasio je da nijedan pojedinac u SAD-u ne može naložiti prisluškivanje nekog građanina Amerike, već da dozvolu za to daju sudovi, tek poslije veoma rigoroznog procesa odlučivanja.