open-navfaktor-logo
search
Festival šaha u Tešnju
Federacija BiH dobila prvake u omladinskim kategorijama
Tešanj je bio domaćin 29. kadetskog i juniorskog prvenstva Federacije Bosne i Hercegovine u šahu, koje je ujedno bilo i kvalifikaciono takmičenje za plasman na državno prvenstvo naše zemlje.
08.05.2023. u 21:07
get url
text

Nastupilo je oko 100 djevojčica i dječaka iz većeg bh. entiteta, a najviše titula osvojili su predstavnici ŠK Gračanica. Oni su se okitili sa četiri titule - po dvije u ženskoj i muškoj konkurenciji, ŠK Čelik iz Zenice osvojio je tri, a OŠK Doboj Istok sa dvije titule.

Prvakinja FBiH do osam godina kod djevojčica je Lana Lukšić (ŠK Čelik). U kategoriji Ž-10 trijumfovala je Merjem Džafić (ŠK Gračanica), a dalje slijede - Ž12: Lamija Hatibović (ŠK Čelik), Ž14: Anela Letić (ŠK Gračanica), Ž16: Sara Vuković (OŠK Junior Sarajevo), Ž18: Elma Hodžić (OŠK Doboj Istok) i Ž20: Ivana Mikić (OŠK Akademija Šampiona).

Titulom prvaka FBiH do 20 godina okitio se Samuel Zenelaj - ŠK Igman Konjic. U konkurenciji igrača do 18 godina šampion je postao Muhamed Šišić (ŠK Gračanica), a njegov klupski kolega Sanjin Čulum opravdao je ulogu favorita i trijumfovao u konkurenciji do 16 godina. Omer Jahić (OŠK Doboj Istok) bio je najbolji u kategoriji do 14 godina, Ahmed Kekić (ŠK Cazin) do 12, Edmir Musić (ŠK Čelik) do 10, a Nedim Telalović (ŠK Željezničar Sarajevo) do osam godina.

Plasman na državno prvenstvo, koje se igra od 25. do 28. maja u Bijeljini, izborili su po troje prvoplasiranih u svojim starosnim kategorijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.