Federalna vlada: Saradnja u oblasti transplantacijske medicine ministarstava zdravstva FBiH i Hrvatske

Objavljeno: 07.12.17 u 13:56

Danas je na sjednici Federalne vlade prihvaćen Prijedlog protokola o saradnji u oblasti transplantacijske medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva.

Foto: ILUSTRACIJA
Foto: ILUSTRACIJA

Cilj je dalji razvoj transplantacijske medicine u Federaciji BiH. Odnosno, osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundation, preko jednog od izabranih transplantacijskih centara Republike Hrvatske.
Ovim dokumentom obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći, kao i obaveze potpisnica Protokola. Potpisivanjem Protokola državljanima Federacije BiH će biti omogućena dostupnost metodama liječenja transplantacijom solidnih organa, i to jetre i srca, posebno ranjivoj grupi pacijenata (djeca i visoko urgentni primaoci) iz FBiH.

Vlada FBiH je izmjenom programa utroška sredstava za Akcioni plan Strategije okoliša, Javnom preduzeću Park prirode Hutovo Blato dodijelila 250.000 KM za sufinansiranje otklanjanja posljedica velikog požara na ovom lokalitetu. Uz ovo je i Centru za projekte Sveučilišta u Mostaru dodijeljeno 50.000 KM za sufinansiranje i realizaciju projekta edukacije o uzorcima, posljedicama i prevenciji požara u zaštićenom području PP Hutovo blato. Iznos od 150.000 KM dodijeljen je Gradu Goraždu za sanaciju stambenih objekata u naselju Vitkovići s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti.

Na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrši i izvijesti je o rezultatima nadzora namjenskog utroška sredstava po osnovu ostvarenih prihoda od članarine i boravišne takse turističkih zajednica u Federaciji BiH od 2014.godine do danas.

Svi korisnici Budžeta FBiH danas su zaduženi da od 1.januara 2018.godine akontacije putnih troškova i dnevnice za službena putovanja isplaćuju isključivo putem transakcijskih računa u okviru Jedinstvenog računa Trezora na lične transkacijske račune zaposlenika. O tome će instrukciju donijeti Federalno ministarstvo finansija. Ovo ministarstvo je zaduženo da redovno, u skladu sa raspoloživim sredstvima, isplaćuje akontacije putnih troškova i dnevnice za službena putovanja, kao i da odobrava blagajničke maksimume u iznosu do 500 KM, a za više samo ako postoji opravdana i detaljno obrazložena potreba.