open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Federalni štab donio 12 novih naredbi, nema zabrane kretanja za vikend
S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), danas je FŠCZ donio 12 naredbi, s tim da se 10 odnosi na sve kantone kojima se stavlja na raspolaganje zaštitna oprema.
10.04.2020. u 17:02
get url
text

Današnjom naredbom FŠCZ-a, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost na prostoru FBiH, te se izuzimaju iz naredbi od 20., 21., 27. i 29. marta i od 3. aprila 2020. godine.

Istom naredbom, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare mogu obavljati svoju djelatnost i izuzimaju se iz naredbe od 3. aprila 2020. godine.

Naređeno je FUCZ-u da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu kantonalnim štabovima civilne zaštite za svih 10 kantona na području FBiH koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području. Radi se o 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000
rukavica i 3.000 naočala.

Uvodi se obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim licima koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu (BiH) na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i lica u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Naređuje se FUCZ-u da osigura šatorski prostor za boravak lica na ovim graničnim prijelazima, dok će se na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Naređuje se kantonalnim štabovima civilne zaštite da, pod pratnjom policijskih službenika, osiguraju transport lica koja ulaze u BiH sa graničnog prelaza do mjesta određenog u rješenju za karantin.

Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i kantonalnim upravama policije naređeno je da osiguraju stalno prisustvo policijskih službenika na ovim graničnim prelazima, a Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da upućuje lica u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor na ovim prelazima te da zadrži putne isprave do izdavanje rješenja o mjerama karantina i njihovog preuzimanja od nadležnog štaba civilne zaštite.

Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje da važi ona od 6. aprila 2020 godine, saopćeno je iz Federalnog štaba CZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.