Riječ je o istražnom zatvoru koji će predstavljati najveći objekt te vrste na Balkanu,a kapacitet pritvora iznosit će 160 ćelija.

Na ovaj način Ministarstvo pravde FBiH stvorilo je uslove za početak reforme pravosuđa, a koji se odnosi na segment izvršavanja krivično-pravnih sankcija.

Tim planom obuhvaćena je i izgradnja novog kompleksa objekata Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu, gdje su radovi uveliko započeli.

VEZANI TEKST - Počelo pospremanje: Zatvorenici iz sarajevskog KPZ-a prebacuju se u druge zatvore

Kako smo ranije pisali, izgradnjom pritvorske jedinice na Igmanu bit će na raspolaganju 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora za smještaj osoba koje će biti pritvorene po nalogu Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo.

Istovremeno, objekat u kojem se trenutno nalazi pritvor bit će ustupljen sarajevskom Tužilaštvu, te Općinskom i Kantonalnom sudu, koji godinama imaju problem nedostatka prostora u sadašnjim prostorijama.

Radovi na izgradnji objekta "B" na Igmanu su već u toku, a radi se na izgradnji podzida za objekat koji će biti kapaciteta 70 mjesta.

Nakon toga, već na proljeće, očekuje se da krenu radovi u donjem dijelu sadašnjeg kompleksa koji će se finansirati sredstvima Evropske unije.