open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Fejzić: Svi koji negiraju genocid u Srebrenici nisu dobrodošli
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.
03.02.2020. u 14:15
get url
text

Na današnjem sastanku izabrani su predsjednici pododbora u okviru Organizacionog odbora.

-Izabrali smo predsjednike 13 pododbora i oni imaju u narednom periodu zadatak da formiraju svoje timove s kojima će raditi kao i planove i programe rada. Dosta je posla pred nama, 25. godišnjica je od genocida, očekuje se veliki broj zvanica i moramo biti spremni da obavezu koja je pred nama uradimo na najbolji mogući način - rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida.

Fejzić je istakao da je stav Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice da svi oni "koji negiraju genocid u Srebrenici nisu dobro došli".

-Mi smo ranije formirali savjet. Između ostalih, član savjeta je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Džaferović će uputiti pozive državnicima zemalja u narednim danima. Svi oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli - rekao je Fejzić.

Amor Mašović, ispred Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, rekao je da su do sada identifikovne četiri žrtve genocida čiji su članovi porodica dali saglasnost za ukop i dženazu 11. jula.

-Pored četiri identificirane žrtve genocida iz jula 1995. godine za koje su njihove porodice dale saglasnost za klanjanje dženaze i ukop u Podrinje identifikacijskom centru Tuzla postoje žrtve za koje porodice nisu dale saglasnost jer tijela nisu kompletna. Uz sve ove imenovane žrtve genocida, postoje 82 žrtve čija imena ne znamo, ali znamo da su žrtve genocida, jer su ekshumirane u istim grobnicama u kojima su žrtve u prošlosti identificirane. Nažalost, te žrtve nemaju ime i prezime iz razloga što nemaju bliske srodnike od kojih bi bila uzeta krv na DNK analizu - rekao je Mašović.  

Organizacioni odbor će u narednom periodu donijeti odluku da li će ove 82 žrtve biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Kada Hotić, članica udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", smatra da je još veliki broj žrtava koje nisu identifikovane i pronađene.

-Tijela ubijenih treba da se pronađu, identifikuju i dostojno pokopaju. Mi moramo dostojanstveno da obilježimo godišnjicu genocida. Memorijalni centar Srebrenica - Potočari mora biti mjesto koje je opomena generacijama koje dolaze - rekla je Hotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.