FETO uz zahtjev za otvaranje nove škole u SAD-u priložio lažne potpise i adrese

Objavljeno: 20.03.17 u 15:39

Nadležne službe u saveznoj američkoj državi New Jersey utvrdile su niz neregularnosti u dokumentima koje su pripadnici terorističke organizacije FETO predali uz zahtjev za otvaranje nove ugovorne škole u gradu Lindenu.

Neregularnosti uz zahtjev za otvaranje nove ugovorne škole u gradu Lindenu  FOTO: ANADOLIJA
Neregularnosti uz zahtjev za otvaranje nove ugovorne škole u gradu Lindenu FOTO: ANADOLIJA

Portal “NorthJersey.com“ javlja kako su pripadnici FETO-a prije dvije godine podnijeli zahtjev za otvaranje nove obrazovne ustanove u Lindenu pod nazivom Union Arts and Science Charter School, ali kako je nadležna služba za obrazovanje utvrdila niz neregularnosti u podnesku.

U dva zahtjeva koje je FETO podnio lokalnim vlastima u Lindenu su navedene adrese izvan tog grada, a naknadno je utvrđeno da se na tim adresama nalaze puste parcele bez objekata.

Pored toga, veliki broj priloženih referentnih pisama su potkrijepljena falsificiranim potpisima.

Policijski zvaničnik John Horre je kazao kako su tokom kontrole navedenih adresa iz zahtjeva i referentnih pisama utvrdili da se uglavnom radi o lažnim adresama i imenima potpisnika.

- U prvoj fazi smo kontrolirali 24 navedene adrese, a u 19 slučajeva su nam vlasnici objekata rekli da nikada nisu poznavali osobe koje su navedene u zahtjevima FETO-a - kazao je Horre.

Među potpisima u zahtjevu koji je FETO podnio u novembru 2015. godine je i žena koja je preminula 2007. godine.

Inspektor u Lindenu Danny Robertozzi je izjavio kako je mnogo neregularnosti i kako se zahtjev za otvaranje škole morao odbiti.

- Takve sumnjive škole nam ne trebaju. U naselju u kojem se želi otvoriti škola živi svega troje djece - kazao je mještanin John Surely.

Sporni zahtjev za otvaranje nove FETO škole u Lindenu odobrio je direktor Odjela za charter škole Harold Lee koji je u julu prošle godine dao ostavku na toj funkciji, a od tada radi kao ključni strateg u razvoju lanca “iLearn“ škola povezanih sa terorističkom organizacijom FETO.

Nova škola u Lindenu bi trebala sa radom početi u septembru ove godine i bit će peta “iLearn“ škola FETO-a.

FETO je samo prošle godine za sedam škola u New Jarseyu od američkih vlasti dobio subvencije u iznosu od 60 miliona dolara, a čelnici tih škola su istaknuti donatori političkih partija u toj saveznoj državi.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Pod plaštom dobrotvornog rada i djelovanja, FETO svoje aktivnosti provodi u skoro svim dijelovima svijeta posredstvom nevladinih organizacija, medija, obrazovnih ustanova i slučno. Turska vodi opsežnu kampanju jačanja globalne svijesti o prijetnji koju predstavlja FETO, a cilj je neutralizacija svih elemenata te organizacije u svijetu.

Prema posljednjim podacima, u ukupno 113 zemalja svijeta se nalazi ukupno 688 škola i obrazovnih ustanova povezanih sa terorističkom organizacijom FETO. U Australiji je takvih 15 škola, u Americi u devet država djeluje 150 škola, u Africi u 36 zemalja ukupno 106 škola, u 35 evropskih zemalja djeluje 175 takvih škola, te u 32 azijske zemlje njih 242.

Turske vlasti zatražile su 2. februara prošle godine od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje "zelenog kartona” Fetullahu Gulenu, vođi FETO-a. Njemu je ranije po osnovu "davanja lažnog iskaza" poništen turski pasoš. Nakon julskog pokušaja vojnog udara, Turska je od SAD-a i formalno zatražila privremeno hapšenje i izručenje Gulena.