open-navfaktor-logo
search
Dvije velike pobjede
FIBA o BiH: Sjajne Zmajice pišu historiju nakon dvije decenije suše
Generacija navijača prvi put gleda svoju naciju na velikoj sceni, jer ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put igra na Eurobasketu poslije više od dvije decenije izbivanja.
19.06.2021. u 18:05
get url
text

Velika većina trenutnog rostera bila je u vrtiću, a jedna košarkašica nije bila ni rođena kada je BiH posljednji put igrala na Eurobasketu (1999. godina). Tada je na parketu svoj kvalitet pokazivala Razija Mujanović, aktuelni team menadžer Zmajica.

- Povratak Bosne i Hercegovine nakon skoro 22 godine teško je mogao biti spektakularniji - piše FIBA u tekstu posvećenom bh. timu.

FIBA podsjeća da je BiH na startu senzacionalno srušila Belgiju, jednog od favorita turnira i sudionika nadolazeće Olimpijade. Pobjeda u velikom stilu nije odjeknula samo u Evropi, već i u svijetu. Belgija je šesta selekcija sa FIBA liste svjetskih reprezentacija, a odmah nakon toga Zmajice su nadigrale Tursku, sedmu silu sa svjetske rang-liste.

VEZANI TEKST - Džombeta: Pobijedili smo dvije velesile, trijumfom protiv Slovenije do ogromnog uspjeha

Selektoru Goranu Loji najveće je zadovoljstvo što su podvizi i potencijali Zmajica već bili na radaru.

- U medijima smo od 2019. godine, kada smo napravili čudo u kvalifikacijama i ostvarili pobjedu u Rusiji pred 6.000 navijača. Od tada je ženska košarka, posebno reprezentacija, kod nas jako dobro pokrivena - veli Lojo.

On dodaje da će rezultati koje ostvaruju košarkašice BiH možda biti i vrlo važni za razvoj ženske košarke u državi.

FIBA naglašava da se nastupi bh. tima s velikom pažnjom prate i na društvenim mrežama.

- Mogu reći da se prvi put u historiji Bosna i Hercegovina proći grupnu fazu Eurobasketa za žene - kroz smijeh je kazao selektor BiH.

- Svima smo pokazali da možemo igrati i s najboljim reprezentacijama. Belgija je bila favorit grupe, a onda smo umorni savladali i Tursku - priča Lojo.

Milica Deura, reprezentativka BiH, veli da su karakter, hemija i atmosfera u timu najvažniji.

- Borimo se i nikad se ne predajmo. Čak je i klupa na visokom nivou. Stiže podrška i energija. Tako je otkako smo se okupili. Vjerujem u svoj tim i dok razgovaramo kako ćemo prvi put proći u naredni krug, osjećam da to nije sve - govori Deura.

BiH ima u planu i dalje pisati historiji. Primjera radi, bh. tim nikad nije pobijedio tri utakmice na Eurobasketu.

Ukoliko to učine, a imat će priliku već sutra protiv Slovenije (12 sati), košarkašice BiH izborile bi direktan plasman u četvrtfinale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.