open-navfaktor-logo
search
Interni dokument
FIFA napravila prijedlog kako riješiti problem igrača kojima istječu ugovori
FIFA je u svom internom dokumentu, na kojem je radila posebna radna grupa zadužena za koronavirus, donijela odluku prema kojoj bi se trenutno važeći ugovori klubova s igračima i trenerskim osobljem trebali produžiti sve do završetaka takmičenja koja su proteklih sedmica prekinuta.
26.03.2020. u 18:03
get url
text

U istom se dokumentu predlaže i promjena termina za prijelazne rokove koji bi se trebali uskladiti s datumima odigravanja nove sezone, a od klubova i igrača se traži zajednički rad na pronalaženju rješenja vezanog za plaće tokom prekida takmičenja.

FIFA je radnu grupu oformila 18. marta.

- U slučaju da dođe do preklapanja dvije sezone i/ili razdoblja registracije igrača, prioritet se daje bivšem klubu koji bi trebao završiti sezonu s originalnom postavom kako bi se sačuvao integritet domaćih prvenstava. To ne vrijedi ako se sve zainteresirane strane slože za suprotno rješenje. Isplate transfera između klubova bi također trebale biti odgođene sve do početka nove sezone - stoji u FIFA-inom dokumentu u kojem se preporučuje korištenje novoformiranog "Fonda za profesionalne igrače" kako bi se pomoglo klubovima koji se nađu u finansijskim problemima, prenose agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.