Film “Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića u Glavnom programu prestižnog Festivala Karlovy Vary

Objavljeno: 03.06.17 u 16:57

Igrani film “Muškarci ne plaču“, reditelja i scenariste Alena Drljevića, nastao u produkciji Deblokada Sarajevo, uvršten je u Glavni takmičarski program 52. Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary koji će biti upriličen od 30. juna do 8. jula. 

 

Ekipa filma "Muškarci ne plaču"
Ekipa filma "Muškarci ne plaču"

“Muškarci ne plaču“ je priča o grupi ratnih vojnih veterana nekadašnjih pripadnika različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije. Oni su učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću. Međutim, nekadašnji antagonizmi ponovo izlaze na površinu...

Glavne uloge u filmu tumače: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Sebastian Cavazza, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić i Miralem Zubčević.

Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a film je realizovan u koprodukciji sa Iridium Filmom (Slovenija) , Produkcijom Živa (Hrvatska), Manderley Filmom ( Njemačka) i This &That (Srbija), te njemačkom TV ZDF i Federalnom TV.

Međunarodni filmski Festival Karlovy Vary skupa sa festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu spada u grupu A festivala, a od svog osnivanja 1946. godine jedan je od najstarijih svjetskih filmskih festivala. Ujedno to je najveći i najprestižniji festival u Istočnoj i Centralnoj Evropi. Tokom festivala najveća pažnja je posvećena Glavnom takmičarskom programu u sklopu kojeg će se film “Muškarci ne plaču“ takmičiti za glavnu nagradu festivala Crystal Globe. Ovaj program uključuje 12 svjetskih premijera filmova iz cijelog svijeta.

Pored nagrada u Glavnom programu, festival dodjeljuje i nagradu za doprinos svjetskom razvoju kinematografije, a neki od dosadašnjih dobitinika su Robert Redford, Robert de Niro, Michael Douglas, Danny De Vito, John Malkovich, Harvey Keitel, Morgan Freeman, Liv Ullmann, Judi Dench, Susan Sarandon, John Travolta, Mel Gibson, Richard Gere, Willem Dafoe, Jean Reno directors William Friedkin, Miloš Forman, Stephen Frears, Nikita Michalkov, Roman Polanski, Ivan Passer, Oliver Stone, Carlos Saura, Franco Zeffirelli, Charlie Kaufman...Ove godine ova prestižna nagrada će biti dodijeljena Ken Loachu i Paulu Lavertyu.