open-navfaktor-logo
search
Uvršten u glavni program
Film o srebreničkom genocidu "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić takmičit će se na Venecija film festivalu
Igrani film "Quo vadis, Aida?", bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva uvršten je u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala i takmičit će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala "Zlatni Lav".
28.07.2020. u 12:32
get url
text

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi se o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 2. do 12. septembra. Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett.

Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora i dr.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni Lav" je film "Joker" reditelja Todda Phillipsa.

Radnja filma odvija se u ljeto 1995. godine u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici.

Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

{$galerijaFotografija}

- Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja, omogućit će da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uvjetima dajući svoj maksimum - zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama… Njih 8.372 - kazala je rediteljica filma Jasmila Žbanić.

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi.

Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) I Torden Film (Norveška).

Pored Radio Televizije Bosne i Hercegovine koja je jedini partner iz regije, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

quo_vadis_press_photos_0000803.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.