open-navfaktor-logo
search
Ususret premijeri
Film "Quo Vadis, Aida": Jasna Đuričić igra sa zadivljujućom snagom, gracioznošću i ljubavlju
I dok čekamo 2. septembar, i početak prestižnog 77. Venecija Film Festivala, na kojem će svjetsku premijeru, u okviru Glavnog takmičarskog programa, doživjeti novi film Jasmile Žbanić, naša nagrađivana rediteljica, na društvenim mrežama otkriva zanimljive detalje njenog novog ostvarenja.
24.08.2020. u 19:00
get url
text

"Quo Vadis, Aida?", priča je o genocidu u Srebrenici, a Žbanić ga je posvetila ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372...

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i dr. Ovaj put Žbanić je post na svom Instagramu posvetila glavnoj ulozi...

- Jasna Đuričić, neki je zovu balkanskom Meryl Streep, neki kažu da je poput Isabelle Huppert - ali ne, ona je jedinstveni vulkan glumačke umjetnosti i energije. U "Quo vadis, Aida?" ona igra glavnu ulogu sa zadivljujućom snagom, gracioznošću i ljubavlju- napisala je Žbanić uz fotografije koje je objavila na Instagramu.

"Quo Vadis, Aida?", zajedno sa 20 ostvarenja iz cijelog svijeta, vodit će utrku za prestižnu nagradu "Zlatnog lava". Pobjednici će biti poznati 12. septembra.

- U Berlinu smo, radimo na filmu, pripremamo se za Veneciju- kratko nam je kazao Damir Ibrahimović, producent filma.  

Žbanić je za "Variety" istakla da je njen novi film priča o Srebrenici, koja je dionaše novije evropske historije, "te da pokazuje šta se događa ako ne reagiramo na vrijeme na znakov upozorenja". 

- Filmski festival u Veneciji - nakon tako jezivog perioda u Italiji - za nas je najistinitije mjesto za postavljanje pitanja o empatiji i solidarnosti, što je glavni fokus našeg filma- naglasila je Žbanić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.