open-navfaktor-logo
search
Alphonso Davies
Filmska priča: Od izbjegličkog kampa do pehara Lige prvaka
Alphonso Davies fudbaler je Bayerna koji se kao 19-godišnjak okitio titulom Lige prvaka i tako postao prvi Kanađanin kome je to pošlo za rukom.
24.08.2020. u 18:25
get url
text

Put Daviesa do nezaboravne lisabonske noći bio je prepun trnja. Naime, njegovi roditelji su Liberijci, koji su tu državu napustili tokom građanskog rata. Davies je rođen u izbjegličkom kampu u Gani, a kao petogodišnjak je sa porodicom odselio u hladni kanadski grad Edmonton.

Kanadsko državljanstvo dobio je 2017. godine, a do tada je bio liberijski državljanin.

Godinu kasnije realizirao je transfer u Bayern, a njegov klub Vancouver Whitecaps inkasirao je višemilionsko obeštećenje. Bavarcima se pridružio u januaru 2019. godine. Osnovna naknada za transfer bila je 13,5 miliona dolara, a uz klauzule 22 miliona dolara, što je bio rekord MLS-a. Davies je za Bayern u Bundesligi debitovao 27. januara 2019. godine, a debi u Ligi prvaka ubilježio je 6. novembra 2019. godine u pobjedi nad Olympiacosom 2:0. Davies se u Njemačkoj razvio u jednog od najboljih lijevih bočnih igrača svijeta.

Početkom ove godine produžio je vjernost Bavarcima do ljeta 2025.

- Moja priča pokazuje da možete napraviti bilo šta samo ako ste odlučni. Sretan sam što imam medalju oko vrata i pehar oko sebe - rekao je Davies poslije trijumfa Bayerna protiv PSG-a u Ligi prvaka.

VEZANI TEKST - Otac sportskog direktora Bayerna za Faktor: Braco mi je rekao da pozdravim sve u BiH, koji ga vole i ne vole

- Ko bi rekao da je dijete iz Kanade, Edmonton Alberta, a većina ljudi ne zna ni gdje je to, tamo gdje pada snijeg sa temperaturama do minus 40 sada pobednik Lige prvaka - napisao je prvotimac Bayerna na Twitteru.

Put od izbjeglice do titule Lige prvaka prošao je i Hasan Salihamidžić, aktuelni sportski direktor Bayerna, koji je elitno takmičenje sa Bayernom osvajao i kao fudbaler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.