Filmski festival Karlovy Vary: “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića osvojio dvije nagrade

Objavljeno: 08.07.17 u 21:24

Igrani film “Muškarci ne plaču”, reditelja i scenariste Alena Drljevića, osvojio je dvije nagrade na 52. Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je imao i svjetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa.

Festival u Karlovy Vary spada u A grupu festivala zajedno sa onima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu  FOTO: ARHIV
Festival u Karlovy Vary spada u A grupu festivala zajedno sa onima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu FOTO: ARHIV

Film je osvojio nagradu “Europa Cinemas Label” za najbolji evropski film u glavnoj konkurenciji. “Muškarci ne plaču” govori o sudbinama nekadašnjih vojnika u Bosni i Hercegovini. Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić.

Međunarodni filmski festival u Karlovy Vary spada u A grupu festivala zajedno sa onima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu i predstavlja najprestižniji festival u Istočnoj i Centralnoj Evropi.

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu Karlovy Vary glumac Casey Affleck i glumica Uma Thurman su dobitnici KVIFF President’s Award.