Filmski festival u Cannesu: "Kvadrat" Rubena Ostlunda osvojio Zlatnu palmu

Objavljeno: 28.05.17 u 21:20

Zlatnu palmu 70. Filmskog festivala u Cannesu osvojio je “Kvadrat” švedskog autora Rubena Ostlunda.

“Kvadrat” (The Square) je pomalo uvrnuta i duhovita priča o ambicioznom direktoru muzeja koji se sprema da ostvari veliki utjecaj novom izložbom, ali stvari izmiču kontroli kada PR firma osmisli planove za promociju sa dalekosežnim posljedicama.

Iako je dobila visoke (ne i najviše) ocjene kritičara, ova satira o umjetničkom svijetu nije smatrana glavnim favoritom za Zlatnu palmu.

Film o kojem se do nekoliko minuta pred početak ceremonije širio trač da će osvojiti Zlatnu palmu, “120 otkucaja u minuti" (120 battements par minute) francuskog autora Robena Kampija, na kraju je dobio drugu po značaju nagradu - Gran pri.

Ova dirljiva priča koja prati bitku između HIV-pozitivnih mladih ljudi i farmaceutskih kompanija početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Parizu osvojila je i nagradu FIPRESCI, Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

Nicole Kidman dodijeljena je Specijalna nagrada. Glumica je imala četiri filma u ovogodišnjem programu: “Kako pričati sa djevojkama na žurkama” (How to Talk to Girls at Parties) Johna Camerona Mitchella, “Ubijanje svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) Jorgosa Lantimosa, “Začaran” (The Beguiled) Sofije Coppole i u TV seriji "Top of the Lake: China Girl" Jane Champion. 

Sofija Coppola nagrađena je za režiju za film “Začaran”, verziju filma Clinta Eastwooda iz 1971. o vojniku sa sjevera koga njeguju učenice jedne južnjačke škole u toku Građanskog rata u SAD-u.

Coppola je odlučila da priču ispriča iz ugla ženskih likova (igraju ih Kirsten Dunst, Nicole Kidman i Elle Fanning) ali film je naišao na prilično mlak prijem kod kritičara.

Nagrada žirija pripala je filmu “Bez ljubavi” (Nelyubov) Andreja Zvjaginceva, jednom od velikih favorita kritike za neku od važnijih nagrada.

Nagrade za scenario dobili su Jorgos Lantimos za porodičnu dramu “Ubijanje svetog jelena” sa Kidmanovom i Colinom Fareellom i Lynne Ramsay za triler “Nikada niste zaista bili ovdje” (You Were Never Really Here) sa Joaquinom Phoenixom.

Phoenix je proglašen i za najboljeg glumca Festivala, uprkos tome što su najviše šanse davane Jean-Louisu Trintignantu i Robertu Pattinsonu.

Diane Kruger ostvarila je, prema mišljenju žirija, najbolju žensku ulogu u filmu “Niotkuda” (Aus dem nichts) Fatiha Akina, svoju prvu na maternjem, njemačkom jeziku. Ona je u filmu igrala ženu koja je u terorističkom napadu ostala bez muža i sina i kreće u osvetu.

Zlatnu kameru za najboljeg reditelja debitanta (u svim programima) osvojila je Leone Serey za film “Mlada žena” (Jeune Femme).

U sekciji Izvijestan pogled iranski autor Mohammad Rasoulof dobio je glavnu nagradu za film “Čovjek od integriteta” (Lerd / The Man of Integrity), “Abriline kćerke” (Las hijas de Abril) Michela Franca osvojile su nagradu žirija, Taylor Sheridan dobio je nagradu za najbolju režiju za “Rijeku vjetra” (Wind River), a “Barbara” Matthewa Amarlicka nagrađena je za najbolji poetski narativ.

Najbolja glumica je Jasmine Trinca koja je igrala u filmu “Sretnica” (Fortunata) Sergioa Castellittoa.