open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Filmski radnici o uspjehu Jasmile Žbanić: Sigurno će ući u pet najboljih, a onda je sve moguće, nadamo se Oscaru
Brojni filmski radnici naše zemlje dočekali su s ushićenjem vijest da je film "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić ušao na listu od 15 ostvarenja za najbolji film van engleskog govornog područja za prestižnu nagradu Oscar, američke filmske akademije.
10.02.2021. u 20:48
get url
text

Neki od njih prognoziraju da će 15. marta film o srebreničkom genocidu ući i na listu pet najboljih, a drugi očekuju i priželjkuju zlatnog kipića.

Nakon "Ničije zemlje", filma Danisa Tanovića, bio bi to drugi Oscar za bh. filmsku industriju. Ali bila bi to i još jedna, vrlo značajna potvrda da istina na kraju uvijek pobjeđuje. Pobjeđuje u ime 8.732... nedužnih srebreničkih civila koji više ne mogu da govore, a monstruozno su ubijeni samo zbog imena i prezimena.

- Prije svega želio bih reći da Jasmila ima odličan film, i da bez toga zaista ne bi postojala nikakva racionalna osnova da se nadamo novom Oscaru. Dosta je u posljednje vrijeme u medijima bilo površnog naklapanja o lobiranju, IMDB ocjenama i ostalim nebitnim stvarima. Vi bez dobrog filma ne možete se ničemu nadati, možete lobirati do mile volje, i mogu stajati cijele države iza vas, ali sve to je u suštini manje važno od samih filmova kandidata. U tom smislu, ulazak na užu listu od 15 filmova me zaista nije iznenadio. Moja prognoza je da će Jasmila dobiti i nominaciju, a onda je sve moguće – kazao je reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Srđan Vuletić.

Reditelj Nermin Hamzagić, čiji je film "Pun mjesec" bio u konkurenciji za evropskog Oscara, smatra da je Jasmila već sada postigla fantastičan uspjeh.

- Film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" očekivano je na "shortlisti" za Oscar, zaista se radi o važnom i velikom filmu. Ne želim predviđati, ali želim vjerovati da je sve moguće. Čestitam – kazao je Hamzagić.

Ko će dobiti Oscara na 93. dodjeli, znat ćemo 25. aprila, a s obzirom na jačinu filmske umjetnosti, i koliko je Oscarom nagrađena "Schindlerova lista" doprinijela istini o holokaustu iz Drugog svjetskog rata, nadat ćemo se da će ista sudbina dočekati i "Quo Vadis, Aida?".

Također, brojna predviđanja vodećih svjetskih medija i filmkih kritičara da će Žbanić osvojiti Oscara, želimo da se obistine. Jer, važno je!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.