Peta emisija

Finansiranje saobraćajne infrastrukture: Kako kupiti obveznice Kantona Sarajevo

Objavljeno: 08.02.2019. u 11:21

Kanton Sarajevo je dana 26. 02. 2019. godine od 9 do 10 h na Sarajevskoj berzi zakazao petu emisiju obveznica u iznosu od 12.940.000,00 KM sa rokom dospjeća tri godine i polugodišnjom isplatom prinosa. Namjera je da se iz ovih sredstava finansiraju projekti za razvoj saobraćajne infrastrukture i stambene izgradnje Kantona Sarajevo

Kako kupiti obveznice?

Kupovina vrijednosnih papira vrši se na osnovu ugovora i naloga. Prije izdavanja naloga za kupovinu neophodno je da klijent zaključi Ugovor o obavljanju poslova s vrijednosnim papirima u sjedištu brokerske kuće.

Da li je potreban posrednik?

Da, posrednik je brokerska kuća sa kojom klijent zaključuje Ugovor o obavljanju poslova s vrijednosnim papirima i preko koje se na dan aukcije izdaje nalog za kupovinu vrijednosnih papira.

Šta je potrebno od dokumentacije?

Za fizička lica- rezidenti: kopija lične karte, podaci o klijentu (ime oca, adresa prebivališta, broj telefona, e-mail), kopija kartice iz banke ( broj transakcijskog računa).
 

Za fizička lica-nerezidenti:

Ovjerena kopija pasoša, podaci o klijentu (ime oca, adresa prebivališta, broj telefona, e-mail), kopija kartice iz banke ( broj transakcijskog računa).
 

Za pravna lica-rezidenti:

Kopija aktuelnog izvoda iz sudskog registra ne starije od 3 mjeseca, kopija ID broja, memo firme (osnovni podaci o društvu, adresa, broj telefona, e-mail), kopija lične karte direktora (podaci za direktora: ime oca, adresa, telefon, e-mail), na memorandum društva upisati broj transakcijskog računa
 

Za pravna lica –nerezidenti: 

Ovjerena kopija aktuelnog izvoda iz sudskog registra ne starije od 3 mjeseca, ovjerena kopija pasoša direktora ( podaci za direktora: adresa, broj telefona, e-mail), memo firme (osnovni podaci o društvu, adresa, broj telefona, e-mail), na memorandum društva upisati broj transakcijskog računa
 

Kad i na koji način se sredstva uplaćuju za kupovinu obveznica?

Klijenti uplaćuju avans (100% iznos namjeravane kupovine) za kupovinu vrijednosnih papira, na namjenski račun brokerske kuće kod banke depozitara. Na dan aukcije u periodu od 09:00 - 10:00 sati, klijenti izdaju nalog za kupovinu (lično, faks-om, e-mailom).

Kako postajete vlasnik obveznica?

Nakon unosa prodajnog naloga, sklapaju se transakcije na berzi i klijenti, čiji su kupovni nalozi prihvaćeni, postaju vlasnici obveznica, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije