Finci se ne šale: Ako nas Rusi napadnu, mi smo spremni!

Objavljeno: 17.07.17 u 20:13

U preventivnim mjerama koje Finci preduzimaju sudjeluju vojnici, ali i građani. Skandinavska zemlja se s ovakvim vježbama priprema za različite oblike katastrofa, ali su ih najviše motivirale ruske vojne aktivnosti.

Ususret najvećoj ruskoj vojnoj vježbi “Zapad 2017“, Finska je također krenula s pojačanjem sigurnosti. Riječ je, ustvari, o njenom glavnom gradu Helsinkiju. Gradske vlasti ove metropole nadograđuju podzemni dio inovacijama poput parkirnih pećina i podatkovnih centara, a u proteklih nekoliko godina Helsinki se prilagodio novim strategijama odbrane: poboljšanom sistemu utvrde s blindiranim vratima i prolazima za vojsku.

Finski vojnici naporno vježbaju, a u slučaju napada na Helsinki, u podzemnim odajama ima mjesta za više od 600 hiljada stanovnika. Kao jedan od ključnih razloga ove akcije spominje se nadolazeća ruska vježba “Zapad 2017“, vojni poduhvat tokom kojeg će Rusija "prakticirati otkrivanje, zadržavanje i targetiranje udruženih snaga s dronovima i naprednim topovskim snagama, a istodobno će širiti dezinformacije o tome šta rade njihove snage.

Vježba će se održati na finskoj granici, pa postoji opravdana bojazan da bi Rusi mogli pokušati izvršiti vojnu akciju. Oglasio se Jarno Limnell, finski stručnjak za cyber sigurnost i vojnu znanost.

- Osim razmišljanja o tome što će se dogoditi tokom vježbe, više nas zanima što će se dogoditi nakon toga i želimo se pobrinuti da trupe zapravo napuste taj prostor - izjavio je Limnell.

Rusi će ovu vojnu vježbu odraditi u saradnji s Bjelorusima. Rukovodioci NATO-a izjavili su kako će budnim okom pratiti tok vojnih vježbi “Zapada“, budući da su ovo prve vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od zahlađenja odnosa Rusije i NATO-a nakon krize u Ukrajini.

U preventivnim mjerama koje Finci preduzimaju sudjeluju vojnici, ali i građani. Skandinavska zemlja se s ovakvim vježbama priprema za različite oblike katastrofa.

- Sistem tunela koji je izgrađen, potaknut je našim iskustvom i lekcijom koju smo naučili iz Drugog svjetskog rata - izjavila je Janne Kuusela, ravnateljica policije Ministarstva obrane.