open-navfaktor-logo
search
Dolijali
Fingirali saobraćajne nesreće: FUP razotkrio grupu koja je ojadila osiguravajuće kuće
Policijski službenici Federalne uprave policije su, u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva SBK, uspješno okončali višemjesečnu istragu u vezi s dokumentovanjem osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz KZ-a FBiH u vezi sa krivičnim djelom ovjeravanje neistinitog sadržaja i u sticaju s produženim krivičnim djelom prevara.
02.10.2020. u 13:35
get url
text

S tim u vezi, 28. septembra 2020. Kantonalnom tužilaštvu SBK je podnesen izvještaj protiv 23 osobe sa šireg područja Bosne i Hercegovine, a koje se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Naime, u periodu od 2016. do 2020. u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi prvoosumnjičeni G. P. organizovao je grupu od najmanje tri osobe za povremeno vršenje krivičnih djela koji su u naznačenom periodu fingirali na desetine saobraćajnih nesreća na području Općine Travnik kako bi osigurali pravni osnov za nepripadajuću naplatu štete od osiguravajućih kuća, u okviru čega je osumnjičeni G. P. angažirao treće osobe koje su uz novčanu naknadu sudjelovale u izvršenju navedenih krivičnih djela. 

Do sada su osiguravajuće kuće na ime fingiranih saobraćajnih nesreća isplatile oko 150.000 KM.

Iz FUP-a podsjećaju da su 10. jula 2020. u sklopu navedene istrage lišene slobode tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G. P. (1989), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona inicijala S. G. (1988) i D. A. (1988) protiv kojih je nadležnom tužilaštvu podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Osobama G. P. i D. A. je određen jedomjesečni pritvor, dok je S. G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca pušten na slobodu, saopćeno je iz FUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.