open-navfaktor-logo
search
Nova članica
Finska će učestvovati u operacijama nuklearnog planiranja i podrške NATO-a
Nova članica NATO-a Finska učestvovat će u operacijama nuklearnog planiranja i podršle zapadnog vojnog saveza, saopćilo je u četvrtak finsko ministarstvo odbrane, iako je odlučilo ne dopustiti nikakvo nuklearno oružje na svom tlu.
13.04.2023. u 16:02
get url
text
Finska, NATO

U historijskom zaokretu sigurnosne politike nakon decenija vojne nesvrstanosti, Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a, odgovarajući na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu.

Prilikom pristupanja, vlada je odlučila da Finska neće dopustiti stacioniranje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, ali nije postavila druga ograničenja za članstvo te nordijske zemlje.

U praksi, Finska će učestvovati u radu NATO-ve grupe za nuklearno planiranje, koja preispituje i postavlja nuklearnu politiku saveza, a mogla bi se pridružiti funkcijama podrške nuklearnim operacijama NATO-a van vlastite teritorije, kazao je glavni direktor za odbrambenu politiku Janne Kuusela.

- Nuklearno oružje ima centralnu ulogu u odvraćanju i odbrani koju je izgradio NATO. Mi ćemo uživati zaštitu od njega, i stoga je dobro da Finska u potpunosti učestvuje na različite načine i nipošto se ne zatvara - rekao je Kuusela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.