open-navfaktor-logo
search
Nesmotren potez
Finska ministrica se izvinila građanima zbog objave na Instagramu
Ministrica Kulmuni, koja je ove sedmice imenovana za ministricu finansija, izvinila se finskim građanima nakon što je pokrenula neformalnu anketu na Instagramu o tome treba li Finska dopustiti ženama koje imaju određene veze s terorističkom organizacijom ISIL da se vrate iz Sirije
15.12.2019. u 19:57
get url
text
Katri Kulmuni

Ministrica finansija Finske Katri Kulmuni uputila je izvinjenje građanima nakon, kako je kazala, nesmotrenog postupka na društvenim mrežama. 

Kulmuni (32), koja je ove sedmice imenovana za ministricu finansija, izvinila se finskim građanima nakon što je pokrenula neformalnu anketu na Instagramu o tome treba li Finska dopustiti ženama koje imaju određene veze s terorističkom organizacijom ISIL da se vrate iz Sirije.

Ministrica je u anketi pitala da li njeni pratioci na Instagramu podržavaju vraćanje "samo djece" ili "djece i majki" iz kampa al-Hol u Siriji.

Njen postupak je ubrzo naišao na brojne osude i kritike, posebno građana Finske koji su na društvenim mrežama kazali da se radi o spašavanju ljudskih života te da o tome ne treba održavati nikakvo glasanje.

Njena Stranka centra se inače protivi ideji povratka majki u Finsku.

Ministrica je kasnije izjavila da je samo iznosila stavove Stranke centra koju predvodi, ističući podjele po tom pitanju s ostalim strankama u vladajućoj koaliciji.

- Moj cilj da pokrenem raspravu na društvenim mrežama o vrlo komplikovanoj temi je završio neuspješno. Izvinjavam se zbog ankete. Anketa je naišla na brojne osude te je i uklonjena. Ovo je baš bilo neuspješno - napisala je Kulmuni na Twitteru.

U kampu al-Hol se trenutno nalazi 11 žena iz Finske i više od 30 djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.