open-navfaktor-logo
search
Katastrofalan udar
"Florence" hara SAD-om, poplave zarobile stotine ljudi, 400.000 domova bez struje
Američki zvaničnici upozoravaju da bi zbog udara uragana Florence na Istočnu obalu SAD-a moglo biti puno mrtvih, javlja BBC
14.09.2018. u 15:51
get url
text

Stotine hiljada Amerikanaca ostali su bez struje nakon što su rubovi uragana Florence dosegnuli Istočnu obalu Sjedinjenih Država. Stotinjak ljudi koji su odbili evakuaciju ostali su zarobljeni u svojim kućama koje je poplavila voda.

{$galerijaFotografija}

Kako piše The Guardian, čini se da uragan Florence mijenja očekivanu putanju te se "vraća" prema jugu, što meteorolozi nazivaju "klimanjem" - vrtlog se vraća nad okean gdje će ojačati i ponovno udariti u kopno. 

Uragan se kreće prema unutrašnjosti zemlje, pri čemu su maksimalne jačine vjetra ipak nešto pale, pa se trenutno kreću oko 150 km/h.

Uragan je izgubio snagu prilikom približavanja Sjevernoj i Južnoj Karolini, ali dužnosnici i dalje upozoravaju da bi Florence mogao ubiti "veliki broj ljudi", a postoji i rizik od "katastrofalnih poplava". Poseban problem su pljačkaši koji koriste situaciju i upadaju u kuće evakuiranih ljudi. Policija ih je uhapsila nekoliko u okrugu Brunswick u Sjevernoj Karolini.

Richard Harrison-Grey iz Myrtle Beacha u Južnoj Karolini javlja kako su ulice tog grada "sablasno prazne".

 

- Svi prozori su prekriveni daskama, a sve što bi mogao odnijeti vjetar je osigurano. Kuća škripi od udara vjetra, ali najjači vjetrovi uragana očekuju se tek naveče. Sve lokalne firme su zatvorene, a ulice su sablasno prazne - napisao je.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

83 mile an hour wind gusts in Wilmington. Debris flying through the air, sheet metal. #hurricaneflorence #wral @wral @wral_amanda_lamb

A post shared by WRAL Amanda Lamb (@wral_amanda_lamb) on

 

uragan.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.