Ponedjeljak, 01.03.2021.
h

Foča: Aladža-džamija bit će obnovljena do kraja godine

Nakon nekoliko mjeseci pauze nastavljeni su radovi na obnovi Aladža džamije u Foči koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u avgustu 1992. godine.

Iako uvrštena na UNESCO listu kulturne baštine, Aladža džamija je u potpunosti srušena u avgustu 1992. godine, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje se nekada nalazila.

Radovi na obnovi Aladže su zvanično počeli 2014. godine, a kako je za Anadoliju potvrdio predsjednik Medžlisa islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo, očekuje se da bi radovi mogli biti završeni do kraja ove godine.

- Poslije zime, prije mjesec dana, nastavljeni su radovi na izgradnji ljepotice naše Foče. Radovi idu, nema nikakvih problema, zadovoljni smo. Nadamo se da će tako ostati i da će u predviđenom roku naša Aladža biti obnovljena - pojasnio je Ćemo.

Planirano je da radovi na obnovi budu završeni u roku od 34 mjeseca. Ćemo je istakao da se trenutno radi na pripremi izgradnje glavne, velike kupole.

- Vjerovatno će najviše vremena uzeti unutrašnji radovi, ali stručnjaci koji prate obnovu kažu da sve ide po planu - dodao je Ćemo.

Izvođač radova na ponovonoj izgradnji Aladža džamije je turska firma Sama Insaat i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh