Noviteti

Ford će automobilske dijelove proizvoditi od ostataka kafe

Objavljeno: 06.12.2019. u 09:38

Iz kompanije tvrde da su materijali dobijeni preradom ostataka mljevene kafe znatno lakši, otporniji i bolji za obradu u odnosu na materijale koji su ranije korišteni

FOTO: AA

Autoindustrijski gigant sa sjedištem u SAD-u Ford Motor Company najavio je da će otpadke od kafe koristiti za proizvodnju dijelova za automobile. Iz Forda su danas saopćili da su postigli sporazum o saradnji sa globalnim lancem brze hrane Mc Donald'som.

-Dvije kompanije su otkrile da ostaci kafe mogu biti transformirani u izuzetno otporne materijale koji su odlični za proizvodnju automobilskih dijelova - navodi se u saopćenju.

Takvi materijali zadovoljavaju specifikacije potrebne za izradu ugradbene ploče vanjskih svjetala i drugin dijelova interijera i exterijera vozila. Ostaci kafe se zagrijavaju na visoke temperature uz izuzetno malo prisustvo oksigena, a potom se miješaju sa plastikom i drugim komponentama. Dobijeni materijal je izuzetno otporan i lako obradiv.

-Dijelovi automobila dobijeni na taj način će biti lakši sa 20 posto, a za proces kalupljenja će biti potrebno 25 posto manje energije - navodi se u saopćenju.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije