open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Formiranje vlasti: Najavljen niz sastanaka, stranački lideri finaliziraju dogovore
U petak bi se trebale sastati delegacije SDA, DF-a i SBB-a
09.12.2019. u 15:41
get url
text
Lideri stranaka

Finalni pregovori, razgovori i dogovori o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini trebali bi biti okončani u ovoj sedmici, za koju je zakazan niz sastanaka delegacija stranaka koje bi trebale učestvovati u državnoj i federalnoj vlasti.

U četvrtak će biti održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, na kojem bi se trebalo razgovarati i o formiranju nove federalne vlasti. Iz SDA su, podsjećanja radi, prošle sedmice još jednom uputili poziv HDZ-u BiH da predlože kandidata za predsjednika FBiH, kako bi započeo proces formiranja Vlade Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Formiranje vlasti: Čović insistira na "nezamislivom", otkrivamo ko će biti SDA-ov potpredsjednik FBiH

SDA, podsjetit ćemo, za potpredsjednicu FBiH predlaže Meliku Mahmutbegović, dok bi na poziciji potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, prema informacijama Faktora, trebao ostati i Milan Dunović iz Demokratske fronte (DF).

Ključna prepreka za formiranje novog saziva Vlade FBiH su izmjene Izbornog zakona BiH, te restrukturiranje Vlade FBiH.

Dan kasnije, u petak, trebale bi se sastati delegacije SDA, DF-a i Saveza za bolju budućnost (SBB), a predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je danas poručio kako će ta stranka u naredni ponedjeljak donijeti odluku o tome ko će biti novi državni ministar sigurnosti. Upravo se, podsjetit ćemo, Radončić spominje kao najizgledniji kandidat za tu poziciju.

- Ja bih volio da to bude neko drugi. Volio bih čak da to bude žena, ali SBB i rukovodstvo će procijeniti šta je najbolji interes građana BiH, pa i samog SBB-a, gdje je moja obaveza da, ako treba, ponovo radim u najboljem interesu svog političkog projekta i građana – izjavio je Radončić.

U međuvremenu su u javnost dospjela gotovo sva imena ministara i njihovih zamjenika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovih koalicionih partnera, ali i HDZ-a BiH.

VEZANI TEKST - Ko će činiti novo Vijeće ministara BiH: Ovo su do sada poznata imena ministara i zamjenika

SDA-u, podsjećanja radi, pripada jedna ministarska pozicija (Ministarstvo vanjskih poslova BiH) i četiri zamjeničke pozicije, a o kadrovskim rješenjima bi ta stranka, odnosno njeno Predsjedništvo, trebalo razgovarati u narednim danima.

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je već obavio konsultacije sa SNSD-om i HDZ-om BiH. Iako je nove razgovore najavio za danas, to se ipak neće dogoditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.