open-navfaktor-logo
search
Uprkos pandemiji
Forto: U ovoj godini nismo planirali smanjenje plaća članovima Vlade i Skupštine KS
Smanjenje plaća u Vladi Kantona Sarajevo, kao jedna od mjera štednje u doba pandemije, nije planirana u ovoj godini, rekao je za Faktor Edin Forto, premijer Sarajevskog kantona.
09.03.2021. u 08:07
get url
text
Edin Forto

Dodaje da će to uraditi jedino ukoliko dođe do ekstremnog pada punjenja budžeta.

Smanjili smo broj članova u skupštinama firmi na 28 

- Nismo planirali smanjivati plaće, ni članovima Skupštine i Vlade KS, administraciji kao ni ostalim korisnicima budžeta. Ako dođe do ekstremnog pada punjenja budžeta i budemo u krizi isplate plaća, onda ćemo to uraditi. Dakle, ovom trenutku nam to nije u planu, a ni budžet za 2021. godinu to ne predviđa - rekao nam je Forto i dodao:

- Jedna od mjera koja ide u pravcu ušteda jeste da smo broj članova skupština firmi koje su u vlasništvu Kantona Sarajevo smanjili sa tri na jednog, u skladu sa Uredbom koju je donijelo Ministarstvo pravde i uprave o imenovanju ovih skupština, odnosno povjerenika. Tako smo odmah u startu, a to nismo još objavili, smanjili broj imenovanih osoba u KS za 28. Na takav način i boljim poslovanjem i upravljanjem ćemo ostvariti potrebne uštede.

Forto je podsjetio, kada je riječ o savjetnicima i njihovim plaćama, da je Skupština Kantona Sarajevo 2015. godine donijela Zakon o izmjeni zakona o radno-pravnom statusu članova Vlade Kantona Sarajevo kojim se ukidaju pozicije savjetnika.

Na pitanje koliko iznosi premijerska, a koliko ministarska plaće u Vladi Kantona Sarajevo, Forto nam je odgovorio kako se plaće svih zaposlenih u javnom sektoru, pa tako i članova Vlade KS mogu vidjeti u Registru zaposlenih na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Međutim, nije kazao kako su u Registru navedene samo osnovne plaće.  

Podsjećamo, ni u Vladi Federacije BiH nemaju u planu smanjenje plaća ministrima i savjetnicima.

VEZANI TEKST - Novalić: Ide fiskalna injekcija od 100 miliona za privredu, Vlada ne bježi od ušteda, ali nismo za populizam

Smanjenje plaća bi proizvelo brojne tužbe 

- Smanjenje plaća samo ministrima i savjetnicima, budimo iskreni, izuzev jedne popularne mjere, ne bi rezultiralo nekim značajnijim uštedama u budžetu. Međutim, lično nemam problem s time, kao ni ostali članovi vlade, da se umanje plaće, i to ne samo nosiocima izvršne vlasti nego i svim zaposlenim u javnoj upravi, odnosno državnoj službi u FBiH. Napomenut ću da s trenutnim zakonima i kolektivnim ugovorima, smanjenje plaća u javnom sektoru bi moglo proizvesti brojne tužbe koje bi proizvele kolaps Federacije i federalnog budžeta - rekao je ranije u intervjuu za Faktor premijer FBiH Fadil Novalić.

Nema smanjenja plaća ni u vladama Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.