open-navfaktor-logo
search
Praćka i zastava
Fotografija fotoreportera AA na putu da postane simbol palestinskog otpora
Fotoreporter AA Hassona je u ponedjeljak zabilježio fotografiju tokom palestinskih protesta protiv nezakonite izraelske blokade Gaze, a na društvenim mrežama ova fotografija se našla uz čuveno djelo francuskog slikara Eugena Delacroixa "Sloboda vodi narod", koje simbolizuje Francusku revoluciju
26.10.2018. u 10:50
get url
text

Fotografija koju je zabilježio fotoreporter Anadolu Agency (AA) Mustafa Hassona, a na kojoj se vidi mladi Palestinac koji tokom protesta u jednoj ruci drži palestinsku zastavu, a u drugoj praćku, na putu je da postane simbol palestinskog otpora. Fotografija je korištena u brojnim svjetskim medijima, a mnogi su je uporedili s djelom francuskog slikara Eugena Delacroixa 'Sloboda vodi narod' nastalo davne 1830. godine, javlja AA.

Fotoreporter Hassona je u ponedjeljak zabilježio fotografiju tokom palestinskih protesta protiv nezakonite izraelske blokade Gaze, a na društvenim mrežama ova fotografija se našla uz čuveno djelo francuskog slikara Eugena Delacroixa "Sloboda vodi narod", koje simbolizuje Francusku revoluciju.

Detalj koji se ističe kao bitna sličnost fotografije i slike su palestinska zastava i praćka u rukama mladog Palestinca, te zastava Francuske i puška sa izvučenim bajonetom u rukama Francuskinje na slici "Sloboda vodi narod".

Članke i tekstove o fotografiji Mustafe Hassone objavili su brojni svjetski mediji, prvenstveno Al Jazeera Englis i britanska televizija BBC. Veliko interesovanje za fotografiju pokazuje da je ona na putu da postane simbol otpora Palestinaca.

Palestinac sa fotogafije Abu Amr za AA je kazao kako je veoma sretan što se fotografija s njegovim likom našla u brojnim svjetskim medijima.

Dodao je kako je on jedan od hiljada nezaposlenih palestinskih mladića, te dodao kako je zbog te činjenice izašao na proteste na kojima se traži ukidanje izraelskog embarga čime bi se mladima u Gazi omogućio normalniji život.

Abu Amr je istakao kako od 30. marta učestvuje na protestima "Veliki marš za povratak" koji se organizuju duž granice Pojasa Gaze i Izraela.

-Činjenica da se fotografija na kojoj se ja nalazim objavljuje zajedno s djelom francuskog slikara, dodatno me ohrabrila da nastavim učestvovati na protestima - poručio je Abu Amr.

Dodao je također kako na proteste ni u kom slučaju ne ide bez palestinske zastave i praćke.

-Nikome ne dopuštam da uzme moju zastavu. I ako me pogodi izraelski metak, ova zastava će ostati u mojoj ruci - podvukao je Abu Amr, te dodao kako sanja o danu kada će biti vraćena sva palestinska teritorija, te kako će u nju zabosti svoju zastavu.

Palestinci od 30. marta duž granice Pojasa Gaze i Izraela organiziraju proteste "Veliki marš za povratak". Izraelski vojnici protiv civilnog stanovništva koje traži povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade Gaze, koja traje od 2006. godine, odgovaraju vatrom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.