open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve opsade
Fotografija velikog formata "Duhovi Sarajeva" će cijeli april biti na zgradi Historijskog muzeja BiH
Povodom očuvanja sjećanja na građane Sarajeva, koji su ubijeni tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine, fotografija velikog formata Vanje Čerimagića bit će izložena na zgradi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine tokom cijelog aprila.
01.04.2022. u 12:44
get url
text

Fotografija Vanje Čerimagića "Duhovi Sarajeva" je značajan umjetnički fotografski prilog pamćenju i sjećanju na godine barbarskog razaranja i sistematskog četvorogodišnjeg ubijanja Sarajeva, a i cijele BiH, u godinama agresije na grad od 1992. do 1995. godine.

- Fotografija 'Duhovi Sarajeva' (Duše Sarajeva) je lični doprinos očuvanju sjećanja na stradanje mojih sugrađana tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine i generacijski bliskih djevojčica i dječaka, koje nikad nisam imao priliku upoznati, doživjeti ih, jer je rat nasilno i suviše prerano prekinuo njihove nevine i nježne živote - kazao je Vanja Čerimagić.

Kako je sapćeno iz Historijskog muzeja BiH, na pozadini iskustava Sarajeva u godinama opsade, građena je ova fotografska kompozicija Vanje Čerimagića. Ova kompozicija je višeslojna: jednom, ona je svojevrsno svjedočanstvo o licima kojih više nema i svjedočanstvo o zlu koje se bilo sručilo na grad; drugi put, ova kompozicija je optužba; u trećoj dimenziji ona je izraz tuge i tugovanja kao i izraz pijeteta; i najzad, ova kompozicija je (kao priča o onima koji su ubijeni) ujedno minijaturni fotografski egzistencijalni “esej” o životu i smrti, odnosno tankoj fizičkoj i metafizičkoj kopreni koja dijeli život i smrt.

Otvorenje izložbe će biti upriličeno 5. aprila u 11 sati ispred Historijskog muzeja BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.