Fotografije bez emocija Erola Čolakovića Šehića

Objavljeno: 12.03.17 u 21:09

Erol Čolaković Šehić, sarajevski fotograf, režiser i snimatelj otvorit će u utorak, 14. marta u 20 sati, u galeriji Novi hram u Sarajevu, izložbu pod nazivom "Fotografije bez emocija", koja se održava u okviru festivala Sarajevska zima 2017.

 

Fotografije koje će biti predstavljene na izložbi nastajale su u periodu od 2013. do 2016, s tim da je ciklus „Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac – Dejton" nastao 1988. godine.  Izložba je sastavljena od nekoliko tematskih cjelina među kojima dominira socio-političko okruženje i autorove refleksije na trenutna stanja ne samo u našem društvu, već i šire. 

Kao svojevrstan bijeg od sumorne realnosti Čolakovic nudi ciklus "Valle Verzaska – Ticino, Švicarska" gdje postaje svojevrsni bilježnik ljepota, detalja i svekolike likovnosti koju samo jedna rijeka, kamen i svjetlo mogu da čine... Tom prilikom će zajedno sa umjetnikom Peterom Grimanijem održati  i performans pod nazivom "Gola istina".

 - Jedna od mojih ključnih tema je žena, i njen položaj u savremenom društvu. To je evidentno na svakom koraku, kako kroz fotografije tako i kroz knjigu „Dvojnost“ koja je prošle godine izašla u izdanju „Buybooka“ iz Sarajeva. Sopstvena životna i estetska iskustva sa ženama ja sam pretočio u svoje fotografije, tekstove i filmove. Tema žene čak je u nekim vremenima preovladala i moju možda najveću strast, alpinizam i planinu".