navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Posjeta BiH

Fotografije nastale nedugo prije smrti: Lady Di na sarajevskom groblju tješila uplakanu majku

Posljednjeg dana trodnevnog putovanja, Diana je insistirala da odvoje vrijeme da posjete sarajevsko ratno groblje u kojem su sahranjene žrtve rata u BiH

Objavljeno: 30.08.2019. u 12:42
get url
text
Lady Di
Lady Di

Samo nekoliko sedmice prije nego što će poginuti u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. augusta 1997. godine, princeza Diana, poznatija i kao Lady Di, posjetila je BiH u okviru kampanje za borbu protiv mina, zajedno sa prijateljima Kenom Rutherfordom i Jerryjem Whiteom.

Posljednjeg dana trodnevnog putovanja, Diana je insistirala da odvoje vrijeme da posjete sarajevsko ratno groblje u kojem su sahranjene žrtve rata u BiH. Ken i Jerry prenijeli su tu priču uoči premijere dokumentarnog filma "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy" iz 2017. godine, kako bi obilježili 20 godina od njene tragične smrti.

- Slika nje na groblju u Sarajevu, posljednjeg dana našeg putovanja, i dalje me proganja. To nije bilo planirano – kazao je Jerry za Entertainment Weekly.

Opisujući te trenutke, kazao je da je Diana hodala polako među grobovima, dok nije naišla na uplakanu majku koja je stajala kraj groba svog sina.

- Diana nije govorila bosanski, a majka nije znala engleski. Samo su se zagrlile. Tako intimne, tako prisne, tako emotivne, od majke do majke – izjavio je Jerry.

Potvrđuju to i fotografije nastale 10. augusta 1997. godine, na kojima se vidi Diana kako briše suze sa lica uplakane majke, tješeći je kraj groba njenog sina, piše The Sun.

{$galerijaFotografija}

- Diana je više slušala nego što je govorila – kazao je Jerry opisujući način na koji je princeza iskazivala ogromnu empatiju i suosjećanje tokom boravka u BiH.

Lady Di 01.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow